Mielőtt egy cikket elolvasna...


A laikus elsősegélynyújtás egy dinamikusan fejlődő tudomány, ahol az új irányelvek elfogadásakor fontos szempontként szerepel a szakmai tapasztalatok, a statisztikai tanulságok és a segélynyújtó eszközök fejlődése mellett a minél egyszerűbb megfogalmazás, minél könnyebb kivitelezhetőség. A megújuló ajánlások elfogadásakor tehát lényeges szempont, hogy a segélynyújtó számára minél egyszerűbb legyen a segélynyújtás kivitelezése. Ezen szempontoknak természetesen az oktatásban is meg kell jelenniük.

Hazánkban a segélynyújtás szakmai irányelveinek koordinálásáért nincs egyértelműen felelős szervezet, ennek köszönhetően az elsősegély-oktatások mind szakmailag, mind pedagógiailag gyakran erősen kritizálhatóak. A szakmai szabályozás hiánya mellett az oktatók végzettsége tekintetében sincs előírás, így jelenleg bárki és bármit oktathat elsősegélynyújtás címszóval.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy olykor a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez szükséges elsősegély-oktatás és -vizsga, valamint a munkahelyi képzések többsége - szükséges rosszként - pluszteherként nehezedik a hallgató vállára és ezt a mentalitást gyakran az oktatók is felveszik. Természetesen nem általános megfogalmazást tettünk, csupán utaltunk az esetleges nehézségekre.

Információs portálunk célja, hogy támpontot adjunk a segélynyújtás iránt érdeklődők számára. Minden témakörnél próbáljuk a legújabb, legelfogadottabb irányelveket közérthetően továbbadni, időnként feltüntetve a korábbi, illetve alternatív lehetőségeket is. Nem célunk szakmai viták bírálása és eldöntése, továbbá fontos hangsúlyoznunk, hogy az oldal laikusoknak készül, nem egészségügyi dolgozóknak, különösen nem a sürgősségi ellátásban dolgozók részére. Természetesen mind pozitív, mind negatív észrevételeket szívesen fogadunk, akár e-mail, akár blog formájában.

Az egyes témaköröket igyekszünk anatómiai és élettani ismeretekkel kiegészíteni, valamint a megértést és elsajátítást segítő kép-, hang-, video- és tesztanyagokat biztosítani. Minden cikk végén szerepel a legutolsó frissítés dátuma, továbbá az is nyomon követhető, hogy szakmai, illetve olvasói észrevételek alapján mit módosítottunk. A publikációkban szereplő kép-, hang-, video- és tesztanyagok döntő többsége saját tulajdon, külső szemléltető anyag használata esetén azt mindig feltüntetjük az adott objektumon.

Fontos hangsúlyozni, hogy az itt olvasható információk semmiképp sem pótolják a gyakorlatorientált elsősegély-képzéseket, amelyek keretében baleseti szimulációk segítségével szerezhetnek az érdeklődők szinte teljes körű ismeretet a segélynyújtás témakörében.

 
Utolsó frissítés:
2011.09.18.
2013.01.03. (MZ)