Az elsősegélynyújtás alapjai

Az elsősegélynyújtás alapjai

Ismerkedjen meg az elsősegélynyújtás alapjaival! Sajátítsa el a legegyszerűbb és legfontosabb lépéseket, induljon el az életmentés útján!

Olvassa el, hogyan teremtse meg a biztonságot, hogyan mentsen életet néhány egyszerű légútbiztosítási mozdulattal, és ismerje meg, hogyan kell mentőt hívni!

Mielőtt egy cikket elolvasna...

Bevezetőként szeretnénk néhány irányelvet adni, amely segítheti a cikkek értelmezését, illetve a világhálón történő információszerzést.
tovább

1. Az elsősegélynyújtás alapjai
- Az elsősegélynyújtás fogalma

1. Az elsősegélynyújtás alapjai <br>- Az elsősegélynyújtás fogalma

Az elsősegélynyújtás fogalma többféleképpen definiálható, léteznek egyszerűbb és komplexebb megközelítések.


tovább

2. Az elsősegélynyújtás alapjai
- A segélynyújtás szimbólumai

2. Az elsősegélynyújtás alapjai <br>- A segélynyújtás szimbólumai

A sürgősségi betegellátás egyes elemeinek ábrázolására – nemzetközileg is elterjedt formában – a Konstantin-kereszt használatos. Az egyes ágak szimbolizálják a sürgősségi ellátás egyes mozzanatait.


tovább

3. Az elsősegélynyújtás alapjai
- Általános bevezetés

3. Az elsősegélynyújtás alapjai <br>- Általános bevezetés A hirtelen bekövetkező egészségkárosodásokkor az esetek döntő többségében nincs jelen egészségügyi szakember, így a baj felismerése, az állapotfelmérés és a segélyhívás, valamint a segélynyújtás egyes lépései a jelenlévő laikusokra marad.
tovább

4. Az elsősegélynyújtás alapjai -
A segélynyújtást segítő és gátló tényezők

4. Az elsősegélynyújtás alapjai - <br> A segélynyújtást segítő és gátló tényezők A sikeres segélynyújtást számos segítő és gátló tényező összessége határozza meg. A hirtelen kialakuló egészségkárosodás esetén azonban nem csupán a szakmai tudás számít, hanem további tényezők is.
tovább

5. Az elsősegélynyújtás alapjai
- A helyszín felmérése, a biztonság megteremtése

5. Az elsősegélynyújtás alapjai <br>- A helyszín felmérése, a biztonság megteremtése Baleset bárhol kialakulhat, így az elsősegélynyújtónak többféle környezetre is fel kell készülnie.
tovább

6. Az elsősegélynyújtás alapjai
- A sérült állapotának felmérése (kommunikáció)

6. Az elsősegélynyújtás alapjai <br>- A sérült állapotának felmérése (kommunikáció)

A sérült állapotának felmérésére több lehetőségünk is adódik, a helyszín, a környezet és a sérült elsődleges megtekintése már említésre került. Emellett fontos tartalommal bírnak a szóbeli információk, a későbbiekben pedig kifejtésre kerül a tapintás, a hallás és a szaglás.


tovább

7. Az elsősegélynyújtás alapjai
- Eszméletlenség és életjelek vizsgálata

7. Az elsősegélynyújtás alapjai <br>- Eszméletlenség és életjelek vizsgálata

Egyes esetekben a beteggel történő kommunikáció nem lehetséges (pl. eszméletlen) vagy nem elegendő így az állapotfelméréshez további vizsgálat szükséges. A sérült, illetve a beteg vizsgálatának elsődleges szempontja annak megállapítása, hogy életveszély fennáll-e.


tovább

8. Az elsősegélynyújtás alapjai
- Sérülések keresése (körülmények, betegvizsgálat)

8. Az elsősegélynyújtás alapjai <br>- Sérülések keresése (körülmények, betegvizsgálat) A sérülések vizsgálatának célja a súlyos sérülések lehetőségének felmérése és szem előtt tartása.
tovább

9. Az elsősegélynyújtás alapjai
- Segélyhívás

9. Az elsősegélynyújtás alapjai <br>- Segélyhívás A segélyhívás alapelve, hogy minél korábban, de a szükséges korrekt információk birtokában végezzük. Azaz a segélyhívást meg kell előzze a tájékozódás, a sérültek számának és állapotának felmérése, valamint a helyszínnel, környezettel kapcsolatos információk begyűjtése.
tovább

Fektetések

Ismerkedjen meg a legalapvetőbb fektetési lehetőségekkel!

tovább

A légútbiztosítás lehetőségei

A légútbiztosítás lehetőségeinél elsősorban azt kell eldönteni, hogy a betegnél felmerül-e súlyos sérülés lehetősége.


tovább

A segélynyújtás helyes sorrendje

Megpróbálunk egy áttekintő ábrát adni a segélynyújtás megfelelő sorrendjéről és lépéseiről.
tovább

Tömeges baleset

A tömeges balesetek ellátása a szakemberek számára is komoly kihívást jelent. Megpróbálunk némi információt adni az ilyen jellegű balesetek ellátásáról.
tovább

Triage - sérültek osztályozása

Tíznél több sérült esetén az egészségügyi ellátásban ún. TRIAGE-t alkalmaznak.
 

tovább

Sérülések típusai

A sérülések többféle szempont alapján csoportosíthatók, cikkünkben a laikusok számára legközérthetőbb felosztást ismertetjük.

tovább