Franz Rautek


Az osztrák származású harművészet tanár neve a róla elnevezett, eszméletlen bajbajutottak egyszerű mozgatását lehetővé tevő műfogásról ismert. 

Franz Rautek 1902 április 10-én született a Bécshez közeli St. Pöltenben. Apja munkahelyének megváltozása miatt a család Bécsbe költözött, itt fejezte be Rautek általános iskolai tanulmányait. 14 éves korában apja elvesztette munkáját, és a fiút arra kényszerítették, hogy támogassa a családot, ezért könyvelői végzettséget szerzett. Sport (gimnasztika, harcművészet) iránti érdeklődése gyerek koráig nyúlik vissza. 1930-ban a jiu-jitsu, a judo és a gimnasztika területén szerezte meg sportpedagógusi diplomáját.

Az osztrák Jiu Jitsu (ősi japán harcművészet) megteremtőjének, Josef Diwischek a tanítványa volt.

Hamarosan Ausztriában az egyik leghíresebb jiu-jitsu tanárává vált. Első edzői állását a rendőrségi sportegyesületnél kapta, ahol a rendőri szakmához igazodó képzési programokat dolgozott ki. 1931-ben megalapította első jiu-jitsu iskoláját a Margaretenstrasse-nál, Bécs-Wiedenben, amelyet az 1., 6. és 7. kerületi központok követtek. 1935 körül az iskoláját a bécsi újonnan alapított Svéd Torna Intézetbe költöztette, ahol a terápiás torna egy új formáját fejlesztette ki. Ezen kívül Rautek a bécsi és a grazi felnőttképzési központokban tanított, ahol nagy népszerűségnek örvendett. 1934-ben feleségül vette a graz melletti Eggenbergben lévő Hilda Potgorschegg-t, aki minden tevékenységében támogatta a férjét, és sportoktatóként és úszóként is tevékenykedett. 1941-től Rautek Jiu-Jitsu a bécsi egyetem akkori Szövetségi Testnevelési Intézetében is tanított. A második világháború alatt katonai szolgálatba került és felelõs volt az ápolószemélyzet képzéséért egy tartalék kórházban Gmundenben. 1945-ben az amerikaiak foglyul ejtették, ahonnan ugyanazon év október elején szabadult. Ezt követően gyorsan folytatta edzői munkáját. 

1943-ban egy diák megkérdezte tőle, hogy lehetséges-e a földön fekvő eszméletlent Jiu-Jitsu kar technika segítségével megemelni. Rautek nem gondolkodott sokáig, és feleségével különféle technikákat kezdett kipróbálni. Néhány nap alatt kifejlesztett egy fogási technikát, amely lehetővé teszi a fekvő vagy ülő emberek mozgását, még akkor is, ha lényegesen nehezebb, mint segítő. A bajbakerültek így gyorsan kimenthetők veszélyzónából. Ez a módszer alkalmazható sérült vagy beteg személy mozgatására, valamint mozgássérült beteg áthelyezésére ágyról kerekes székbe vagy fordítva.

1952-től az Osztrák Vöröskereszttel dolgozott együtt, különböző mentési fogások kidoglozásában, többek közt a stabil oldalfektetés egyik módszerének kidolgozása is az ő nevéhez fűződik (1980). 

1972-ben megkapta az osztrák ifjúsági vöröskereszt Henry Dunant emlékérmét és a bajor vöröskereszt kitüntetését. 1978-ban professzorrá nevezik ki, ezzel az első jiu-jitsu tanár Ausztriában, aki professzor rangot kapott. Franz Rautek 1989. november 8-án halt meg Bécsben.

 

A Rautek-féle műfogás egy betegmozgatási módszer, melyet alapvetően egy személy (későbbiekben két segélynyújtós változata is leírásra került) képes kivitelezni, egy nála, akár nehezebb személyen is. 

A Rautek-féle eredeti leírás szerint:

1. A bajbajutottat helyezze ülő pozícióba úgy, hogy lába szabadon maradjanak, ne akadhassanak be sehová.
2. A segélynyújtó karjait vezesse át a rászoruló hónaljai alatt, ujjaival ragadja meg a sérült egyik alkarját. A segélynyújtó hüvelykujjai a sérült bordái felé nézzenek, így csökkenthető a bordasérülés (majomfogás). 
3. Az áldozat alkarja legyen vízszintes, azt nyomja a sérült mellkasához (újabb javaslatok szerint a hasi területhez nyomja).
4. Emelje óvatosan a segélynyújtó combjára, majd hátráló lépésekkel húzza távolabb a veszélyzónából.
5. Ügyeljen arra, hogy hátrafelé lépve ne botoljon meg!

Körültekintően végezze a kimentés gerincsérülés gyanúja és csontritkulás esetén!

 

1970-ben, Rautek által készített, német nyelvű elsősegély oktatrófilm>>

Kimentés folyamatának képes leírása>>

Kimentés oktatófilm>>


Szerző: 
Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató

Utolsó frissítés: 2019.12.31.