A laikusok gyakrabban kezdenek újraélesztést férfiakon, mint nőkön


A vizsgálatok azt mutatják, hogy 27%-kal kevesebb nőn kezdenek újraélesztést laikusok, mint férfin. Mi áll ennek a hátterében? A női mellek. 

Újraélesztési fantomból beszerezhető különböző bőrszínő, különböző életkorú, sőt még túlsúlyos is, de női fantom, bizony nem szerezhető be. Az újraélesztés-oktatásokon használt nélkülözhetetlen segédeszközök kivétel nélkül lapos mellkassal készülnek. Ideje ezen változtatni! A témával kapcsolatban több vizsgálati eredmény is napvilágra került az elmúlt időszakban.

Az egyik vizsgálat során 600, újraélesztésben jártas személyt kérdeztek meg, a megkérdezettek 14%-a állította azt, hogy félne felfedni egy hölgy mellkasát. 6%-uk attól fél, hogy szexuális zaklatásnak nyilvánítanák. Annak ellenére, hogy igyekeznek ezt a tabu témát felszámolni, és inkább felhívni a figyelmet a minőségi újraélesztés és a defibrillátor használat fontosságára, kevésbé valószínű, hogy egy női bajbajutott megfelelő ellátást kapjon a laikus segítőktől, ami azt is jelenti, hogy statisztikailag kisebb az esélyük a túlélésre.

Ha talál egy földön fekvő sérültet, aki biztonságosan megközelíthető, menjen oda, a vállainál óvatosan rázza meg, ha reagál, maradjon vele, kérdezze ki, és ha szükséges hívjon mentőt. Ha nem reagál, hajtsa hátra a fejét, saját arcát tegye a beteg arca elé, és figyelje, hogy emelkedik-e a mellkasa, hogy hallja-e, amint levegőt vesz, vagy érzi-e a levegő áramlását a saját arcán. Ezt 10 másodpercig végezze. Ha ezalatt nem tapasztalt minimum 2 légzést, hívjon mentőt a 112-es számon, és kezdje el az újraélesztést. Ha több segítő van a helyszínen és van a közelben defibrillátor, minél előbb hozzák a helyszínre és kapcsolják be azt!

A készülék megérkezéséig végezzen mellkaskompressziókat, a kezeit kulcsolja össze és helyezze a mellkas alsó harmadára, majd nyomja le őket 5-6 cm-re. Ha tudja, hogyan kell, végezzen 2 befújást.

Ha megérkezett a defibrillátor, vegye le a beteg felsőruházatát, a melltartót is beleértve, ilyenkor már valószínűleg a mellek oldalra csúsztak, azaz elhárul az akadály az elektródák felhelyezésétől. Nyissa fel a defibrillátor fedelét, szedje ki az elektródákat, távolítsa el róla a papírt, és
ragassza fel a rajta található ábrának megfelelően: a jobb kulcscsont alá és a bal hónaljárokba (bal mell alá). Mindig kövesse a defibrillátor hangutasításait. Majd folytassa az újraélesztést míg a mentő ki nem érkezik.

Az újraélesztés életmentő beavatkozás hirtelen szívmegállás esetén, és jelentősen növeli a beteg túlélési esélyét. A laikus ellátók pedig kulcsszereplők a mentési láncban. Sajnos, ha egy nagy tömeg veszi körül a bajbajutottat, csökken az esélye a túlélésre, mert mindenki
hajlamos azt gondolni, hogy a másik biztosan jobban tudna segíteni, vagy képzetebb. Nemtől, kortól, bőrszíntől, hovatartozástól, fizikai állapottól függetlenül bárkivel, bármikor megtörténhet, hogy megáll a szíve. Aki nem reagál és nem lélegzik az mindenképp halottnak tekintendő. Az újraélesztést megkezdeni és esetleg közben kisebb hibákat ejteni még mindig jobb, mint semmit sem cselekedni.


Forrás: Women Less Likely to Receive Bystander CPR During Sudden Cardiac Arrest
Fordította: Nyíri Nóra
Szakmai lektor: Marsi Zoltán