Nemzetközi ajánlás a gyermekek COVID-19 elleni védelme érdekében


A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC), az UNICEF és a WHO új iránymutatást adott ki a gyermekek és az iskolák védelme érdekében a COVID-19 vírus miatt. Az útmutató kritikus megfontolásokat és gyakorlati ellenőrző listákat tartalmaz az iskolák biztonságának megőrzése érdekében. Javaslatokat tesz továbbá az országos és a helyi hatóságoknak, hogy az oktatási létesítmények vészhelyzeti terveit miként ajánlott módosítani, illetve végrehajtani.

Az iskola bezárása esetén útmutatást ad a gyermekek tanulására és jólétére gyakorolt negatív következmények elhárítására. Kész tervek vannak a távoktatásra is.

Ezeknek a terveknek tartalmazniuk kell az iskolák jövőbeni megnyitásához szükséges biztonságos lépéseket is.

Ahol az iskolák nyitva maradnak a gyerekek és szülők védelme és megfelelő tájékozódása érdekében, az útmutató az alábbiakat írja elő:

  • informálni a gyerekeket arról, hogyan védhetik meg magukat
  • megfelelő higiéniai ellátás biztosítása
  • az iskola épületének rendszeres tisztítása, fertőtlenítése
  • gyakori szellőztetés

A tájékoztató abban is segítheti a diákokat, hogy otthon, az iskolában és a közösségekben támogassák a betegségek megelőzését és leküzdését, beszéljenek a környezetükben élőkkel arról, hogy hogyan lehet hatékonyan megelőzni a vírusok terjedését. A biztonságos iskolai tevékenységek fenntartása vagy az iskolák bezárása utáni újbóli megnyitása számos intézkedést igényel, de ha a tanácsokat megfogadva, megfelelően hajtják végre, akkor elősegíthetik a közegészségügyi helyzet javítását.

Például a Guineában, Libériában és Sierra Leonéban a 2014 és 2016 közötti Ebola-vírus betegség kitörése során bevezetett biztonságos iskolai iránymutatások elősegítették a vírus iskolai átvitelének megfékezését.

Az UNICEF sürgeti az iskolákat – függetlenül attól, hogy nyitva vannak még vagy már online oktatás zajlik –, hogy holisztikus támogatást nyújtsanak a diákoknak. Az iskoláknak biztosítaniuk kell azokat a létfontosságú információkat a gyermekek számára például a kézmosásról és egyéb olyan teendőkről, amelyekkel magukat és családjukat megóvhatják. Az intézkedések révén elősegítik a mentális egészség támogatását, és hozzájárulnak a megbélyegzés és a diszkrimináció megakadályozásához oly módon, hogy ösztönzik a diákokat, hogy legyenek előzékenyek egymással és kerüljék el a sztereotípiákat, amikor a vírusról beszélgetnek.

Az új útmutató hasznos ajánlásokat és ellenőrző listákat kínál a szülők és gondviselők, valamint a gyermekek és a diákok számára is. Íme, a legfontosabbak:

  • ha a gyermek beteg, maradjon otthon
  • a gyermekek ösztönzése arra, hogy kérdezzenek és aggodalmaikat kifejezzék
  • köhögés és tüsszentés a könyökbe vagy zsebkendőbe, ne érintse meg az arcát, szemét, száját, orrát

 

Teljes iránymutatás>>


Fordítás: Nyíri Nóra
Szakmai lektor: Marsi Zoltán
Forrás: Key Messages and Actions for COVID-19 Prevention and Control in Schools

Utolsó frissítés: 2020.03.14.