Július 1. - Semmelweis nap


 Semmelweis nap, a magyar egészségügy napja, 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác az „anyák megmentője”. 1992 óta rendszeresen tartott ünnepnap hazánkban. Ezen a napon minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak országszerte. 

2011 óta július 1-jét munkaszüneti nappá nyilvánították az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára Magyarországon. Zárva tartanak a háziorvosi rendelők, szakrendelők és a gyógyszertárak nagy része sem nyit ki. A sürgősségi ellátás viszont változatlanul működik. Ezen a napon elismeréseket adnak át az egészségügyben, megköszönik az egész éves munkájukat és megemlékezéseket is tartanak országszerte.

Semmelweis volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a vizsgált nő betegeiknek. Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, de akkor még senki nem vette komolyan a javaslatát, így nem is fogadták el azt.  Napjainkban teljesen természetesnek tekintett szabály, hogy minden beavatkozás előtt az orvosok és ápolók kezének és környezetének is sterilnek kell lennie. Csak évekkel a halála után figyelt fel rá az orvostudomány, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni. Ma ennek a két módszernek a kombinációját használják a műtéti beavatkozások előtt.

A magyar egészségügy napján az egészségügyben dolgozók munkabírását, kitartását és elhivatottságát ünnepeljük.


Szerző: Zám Dorottya Petra