Elsősegély-oktatás a karantént követően


Az elsősegély-oktatás fontosságához nem férhet kétség, 25 percenként vesztünk el egy honfitársat hirtelen szívhalál következtében, közel 70%-uk újraéleszthető lenne az első három percben, ha valaki elkezdené. Hazánkban a legszélesebb körben a gépjárművezetői képzésen résztvevők részesülnek elsősegély-ismeretekben, amely szintén érthető, hisz átlagosan 22 percenként következik be egy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset. A járványhelyzet miatt egy időre a képzések és a vizsga is leállt, a napokban azonban ezek újraindításáról döntöttek. Milyen óvintézkedésekkel oldható mindez meg?

Az elsosegely.hu az ország egyik legnagyobb elsősegély-oktató cége, online (e-learning) oktatásaik a karantén ideje alatt is elérhetők voltak, köztük több ingyenes kurzus is. Az oktatótermek átalakítása nem jelentett különösebb kihívást, természetesen kötelező a maszk használata, egy oktatáson csak 4 fő vehet részt, ezzel biztosítva a 2 méteres távolságot, az oktatót leheletvédő fal védi, és a kézfertőtlenítés is biztosított.

Képzéseinken:

  • egyszerre maximum 4 fő vehet részt,
  • minden résztvevő "saját" újraélesztési fantomon gyakorol,
  • a 2 méteres biztonsági távolságot mindenhol biztosítjuk,
  • az oktatót leheletvédő fal védi,
  • arcmaszk használata kötelező,
  • kézfertőtlenítő biztosított.

Na, de nézzük a kényesebb területeket!

Az oktatás során minden résztvevő „saját” oktatófantomot kap, nemcsak az arcrészt fertőtlenítik, hanem a bábu feji részében található tüdőzsák is minden hallgató után kicserélésre kerül. Természetesen, aki nem vállalja a befújást annak nem kötelező, sőt úgy tűnik egy időre a vizsgán is elengedik ezt. Sok országban terjed az ún. Hands only CPR módszer, amely csak a mellkasi nyomásokat javasolja, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az agy oxigénhiánya az egyik legszűkebb keresztmetszet az újraélesztés során, a befújás nélküli újraélesztés ugyan kismértékben növeli a sikeres újraélesztések számát, azonban a tényleges felépülési arányok alacsonyabbak. Különösen családtag esetén mindenképp javasolják a szakemberek a befújásos lélegeztetést, különösen abban az esetben, ha a segélynyújtó gyakorolta is azt.

A képzéseken a személyes kontaktusokat minimalizálják, a kötözéseket a résztvevők vagy a saját alsó végtagjukon vagy végtagmodelleken gyakorolhatják. A légútbiztosítást, közismertebben stabil oldalfektetést önkéntes alapon egymáson vagy akár magukon is bemutathatják, de lehetőség van hagyományos és interaktív film segítségével elsajátítani ezt.


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2020.05.23.