Az alkohol útja a szervezetben


Az alkoholt legtöbb esetben a szánkon keresztül fogyasztjuk, így induljunk ki abból, hogy ott lép be a szervezetünkbe. Felszívódása már a szájüregben megkezdődik, de csak nagyon kis mértékben. A szájból a gyomorba érve már nagyobb mennyiség kerül a vérkeringésbe, de a nagy része innen is továbbmegy a vékonybélbe. Az alkohol legnagyobb része (kb. 80%-a) a sűrű hajszálereknek köszönhetően itt szívódik fel.

Ha logikusan végiggondoljuk, akkor egyértelmű, hogy az alkohol hatása annál gyorsabban jelentkezik, minél hamarabb áthalad a gyomron. Ezért van az, hogy ha üres gyomorra iszunk, gyorsabban "fejünkbe száll" az alkohol. Két óra elteltével azonban szinte minden esetben befejeződik a felszívódás. A szervezetben lévő alkohol mennyiségét a véralkohol szint mutatja, amit ezrelékben o/oo szoktak megadni. Szervezetünk számára ezután jön a dolog neheze, a méreg lebontása. 

Az alkoholtól többféle módon igyekszik megszabadulni a szervezetünk. Egy kis részét a kilélegzett levegővel, vizelettel, illetve izzadsággal távolítja el, ez maximum 10%. A maradékot a máj bontja le, majd az anyagcsere termékek a vesén és a tüdőn keresztül távoznak. A lebontás sebessége összefügg a testsúllyal. Az ember átlagosan óránként 0,1 mg alkoholt képes lebontani testsúly-kilogrammonként.Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés:
2013.02.23. (MZ)
2013.01.04. (KK)