Szezonális


 

Csak óvatosan a hólapátolással!


Ugyan hazánkban egyre ritkábban fordul elő, hogy havat kelljen lapátolni, az Amerikai Szív Társaság ennek veszélyeire hívja fel a figyelmet. A társaság szerint sok ember, különösen azok, akik nem sportolnak rendszeresen a fokozott szívroham és a hirtelen szívhalál kockázatának vannak kitéve egy intenzív hólapátolást követően. Még a hómaró használata is kockázatot rejthet! Egy kutatás szerint az edzetlen szervezet számára a hólapátolás ugyanolyan vagy még nagyobb terhelést jelent, mint egy futópadon végzett edzés. Az Egyesült Államokban évente több száz ember hal meg hóeltakarítás közben vagy közvetlenül azt követően. 

A vizsgálatok szerint két perc hólapátolást követően a résztvevők pulzusszáma meghaladta a maximális pulzusszám 85%-át. Egy másik, kanadai kutatás azt mutatta ki, hogy a nagyobb havazásokat követően a férfiaknál 16%-kal nő a szívroham előfordulása. A jelenséghez bizonyosan hozzájárul a hideg hőmérséklet is, amely szűkíti az ereket, ezáltal növeli a vérnyomást. Az ehhez társuló emelkedett pulzusszám tovább növeli az infarktus kialakulásának a kockázatát. 

Különösen veszélyeztetettek a mozgásszegény életmódot élők, az elhízottak, a dohányosok, a cukorbetegek és/vagy magas koleszterinszinttel küzdők. A terhelésre oda kell figyelnie az infarktuson már túlélteknek és minden olyan személynek, aki már átesett szívműtéten.

A szakemberek javaslata nem meglepő. Törekedjen az egészséges életre, ha veszélyeztetett akkor ismerje meg a szívbetegségek tüneteit!


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2022.12.30.