Szezonális


 

Hogyan távolítsuk el a pillanatregesztót a bőrről?


Egy aprócska háztartási javítás vagy egy kézműves foglalkozás komoly kihívást jelenthet, ha a pillanatragasztó a bőrünkre került. 

A ragasztó használata során a ragasztott tárgy a bűrönkhöz ragadhat, összeragadhatnak az ujjaink, de maga a ragasztó is okozhat kellemetlenséget. Szerencsére a pillanatragasztók hatóanyaga, a cianoakrilát a bőrön keresztül nem szívódik fel és nem is okoz kárásodást, kivétel, ha valaki allergiás rá. A hatóanyag gőzei azonban irritálhatják a légutakat, az orrot, a szemet és a szájnyálkahártyát. Ezért érdemes a ragasztót jól szellőző helyen használni.

Mit tegyünk, ha a ragasztót a bőrünkről kell eltávolítani? Hét módszert ismertetünk, melyek részben sürgősségi osztályok, részben a kozmetikusok tapasztalataira épít.

1. Áztassa meleg, szappanos vízbe! Egy edénybe töltsön langyos/meleg vizet, ehhez adjon folyékony szappant vagy mosó/mosogatószert. Áztassa az érintett bőrfelületet, ha a ragasztó megpuhult óvatosan dörzsölgesse kör-körös mozdulatokkal!

2. Használjon körömreszelőt! A bőrhöz ragadt apróbb tárgyak eltávolításához használhat körömreszelőt. Áztassa be az érintett bőrfelületet az előző pontban leírtak szerint, majd a felpuhulást követően óvatosan kezdje el dörzsölni körömreszelővel a bőrhöz ragadt tárgyat. Kerülje a fájdalmat, ügyeljen, hogy ne okozzon bőrsérülést.

3. Próbálkozhat körömlakk lemosóval (aceton)! Az aceton egyes tárgyak, pl.: műanyagok színét megváltoztathatja, továbbá irritálhatja a légutakat. Ne érintkezzen huzamosabb ideig az acetonnal a bőr, mert kiszárítja és irritációt okozhat. Alkalmazzon acetonnal átitatott textíliát, vagy próbálkozhat rövid idejű áztatással.

4. Segíthet, ha az érintett bőrfelületet vajba, olajba, kókuszolajba vagy olivaolajba áztatja. Egyes esetkben úgy a leghatékonyabb, ha előzetesen meleg, szappanos vizes áztatást alkalmaz és ezt követően használ olajat masszírozó mozdulatokkal.

5. Alkalmazhat a bőrkeményedés eltávolításához használt habkövet. Ez esetben is javasolt az előzetes, meleg, szappanos vízben történő áztatás. A habkő használatakor szintén kerülje a fájdalmat és óvakodjon a bőrsérüléstől.

6. Citromlé használatakor 5-10 perces áztatás javasolt. Ezt követően fogkefével vagy pamut törlővel dörzsőlje óvatosan az érintett területet.

7. Egyes üzletekben kapható pillanatragasztó eltávolító. Ennek alkalmazásakor ügyeljen a légút és a bőr irritációjára! 


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2022.12.30.