Lázas gyermekek ellátása


A lázas gyermek, csecsemő ellátása minden szülő számára komoly fejtörést okoz. Sokan tisztában vannak azzal, hogy a megemelkedett testhőmérséklet nem betegség, hanem egy betegség kísérője, amellyel a szervezet próbál védekezni a kórokozók ellen. Így azt is tudjuk, hogy a lázcsillapítás az immunrendszer működését gyengíti, ezáltal az igazi problémát nem oldjuk meg, csupán a tüneteket kezeljük.

Persze amikor a szülő látja a gyermek bágyadtságát, fájdalmait, leterheltségét, nem ilyen egyszerű a döntés. Mondhatja bárki, hogy a lázcsillapítással csak elnyújtjuk a betegséget, minden szülőnek megesik a szíve szenvedő gyermeke láttán.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy a bizonytalan szülő a könyvekben és internetes oldalakon nagyon hamar ellentétes, kétes vagy keszekusza információkat talál a lázcsillapításról. Megpróbáljuk összeszedni a legjobb megoldásokat a legmodernebb szakmai információk, a gondviselő szülő és a különböző nézetek figyelembe vételével. Ne felejtsük azonban, hogy eme bejegyzés nem tekinthető orvosi szakvéleménynek, a lázas állapotot sok minden okozhatja, ennek megfelelően számos következménye is lehet.

A lázas állapottal kapcsolatos teendők jelentősen változtak az elmúlt évtizedekben. Alapvetően követendő logika, hogy a láz az immunrendszer megfelelő működését jelzi, csillapítása megfontolandó, hisz ezzel a szervezet védekező rendszere ellen cselekszünk.Okok

A lázas állapotok döntő többségének oka valamilyen fertőzés, amely ellen szervezetünk a testhőmérséklet megemelésével védekezik.


Tünetek

- megemelkedett testhőmérséklet,
- gyengeség, fáradtság,
- bőrpír, bőrkiütések,
- ajak- és nyelvszárazság,
- rossz közérzet,
- végtag- és ízületi fájdalmak.


Kezdjük az elején! A lázmérés.

A homlokra tett kéz nagyon szubjektív "mérőeszköz", maximum a láz jelenlétének megállapítására szolgál, annak mértékére semmiképp.

A korábban használt - ma már betiltott - higanyos hőmérők hosszabb idő alatt, de elég nagy pontossággal mérték a testhőmérsékletet. A napjainkban elterjedt digitális hőmérők többsége gyors, azonban a pontosságban komoly heterogenitást látunk, ezért érdemesebb a megbízhatóbb márkákat vásárolni, esetleg két különböző gyártmányút, és mindenképp indokolt ismételni a hőmérést. A digitális hőmérőt - a korábbi higanyoshoz hasonlóan - csecsemőknél érdemesebb a végbélnyílásba helyezni, azonban ne feledjük, hogy a testhőmérséklet itt kb. 0,5 Celsius-fokkal magasabb.

A homlokra helyezhető lázmérők és fülhőmérők kevésbé elterjedtek hazánkban, utóbbiak pontossága kifejezetten jó.


Láznapló

Az első hőmérőzéstől kezdve vezessünk láznaplót! Jegyezzük fel a pontos időt, a testhőmérsékletet, a gyermek közérzetét, az esetleges lázcsillapítási módokat.


Mikortól csillapítsunk lázat?

Hároméves kor felett a szakmailag elterjedtebb nézet szerint 38,5 Celsius-fokos testhőmérsékletig nem szükséges lázcsillapítás. Tegyük rögtön hozzá, hogy maximum három napig, illetve, ha a gyermek közérzete rossz (pl. fejfájás, émelygés, hányinger) akkor kezdje el csillapítani!

Alkalmazzon lázcsillapítást, amennyiben a gyermek komfortérzete megkívánja! Ilyen lehet, ha levert, nagyon legyengült, feájdalmai (pl. fejfájás).

39 Celsius-fok felett javasolt a lázcsillapítás.


Hogyan fogjunk hozzá a lázcsillapításhoz?

Természetes lázcsillapítási mód a hűtőfürdő alkalmazása, ennek azonban fontos szabályai vannak! 37-38 Celsius-fokos vízbe ültesse a gyermeket, majd fokozatosan kezdje a fürdővíz hűtését. A hűtőfürdő optimális esetben 10-15 percig tartson, azonba, ha a gyermek közben elkezd fázni, vacogni ne folytassa! Az egész testre helyezett priznicről megoszlanak a vélemények, csuklóra, fejre, bokára helyezett hideg borogatás értelmeten.


Lázcsillapító gyógyszerek

A recept nélkül kapható lázcsillapítóknak háromféle hatóanyaga lehet: paracetamol, acetil-szalicilsav és ibuprofén. Ezek a lázcsillapítás mellett fájdalomcsillapító hatással is bírnak, míg az utóbbi kettő enyhén gyulladácsökkentő is. Mivel az acetil-szalicilsav 16 éves kor alatt ún. Reye-szindrómát okozhat, ezért gyermekeknek nem ajánlják. A lázcsillapítók adagolása testtömegtől függ, az alkalmazás a termékismertetőn szerepel, amit mindig érdemes figyelmesen elolvasni. Általában 4 óránként ismételhető a gyógyszer adagolása, ha hatástalan, két óra elteltével lehet próbálkozni más hatóanyaggal.


Hívjon mentőt (104 / 112), ha:

- a gyermek erőtlen, nem reagál az ingerekre,
- nehezített a légzése,
- hányt, erős fejfájása van, merev a nyaka,
- ajkai és/vagy arca lila vagy kékes,
- görcsrohama van/volt.


Forduljon orvoshoz, ha: 

- úgy gondolja, szükséges az orvosi megfigyelés,
- a csecsemő 3 hónapnál fiatalabb és a végbél-hőmérséklete min. 38 Celsius-fok,
- 3 és 6 hónapos csecsemőnél, ha a testhőmérséklet 38,3 Celsius-foknál magasabb, vagy a láz egy napnál hosszabb ideje áll fenn,
- fél- és egyéves kor közötti csecsemőnél, ha testhőmérséklete 39,4 Celsius-fok feletti, illetve több, mint egy napja lázas,
- 1 és 2 év közötti kisgyermeknél, ha a láz 24 óra alatt nem csökkenthető,
- bármely csecsemőnél és gyermeknél, ha a láz 40 Celsius-fok fölé emelkedik,
- lázfoltok jelennek meg, illetve a koponya kitüremkedik,
- a csecsemő/gyermek hányt, többszöri hasmenése volt,
- a kiszáradás tünetei jelentkeznek (száraz ajkak, nyelv, szájpadlás),
- száraz a pelenka, könnyek nélküli sírás,
- a gyermek görcsrohamra hajlamos.

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 Szerző: Dr. Krivácsy Péter - Marsi Zoltán
Utolsó frissítés:
2017.01.19. (MZ)
2016.03.20. (MZ)
2013.02.16. (MZ)
2013.01.05. (KK)