Ételmérgezés


Okok

- romlott élelmiszer,
- fertőzött alapanyag,
- mérgező növény, gomba vagy állat.


Tünetek


- hányinger, hányás, hasmenés,
- hasfájás,
- gyengeség, émelygés,
- remegés, verejtékezés.


Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot! Ügyeljen, hogy más ne fogyasztahasson a tüneteket okozó élelmiszerből!

2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse, vagy fektesse le!

3. Próbálja kideríteni a mérgezés okát!

4. A beteg a rosszullét, illetve hányás elmúlásáig kerülje a szilárd ételek fogyasztását!

5. Gondoskodjon a folyadékpótlásról! Kortyonként itasson vele szódavizet, sima vizet, esetleg szénsavas italt!

6. Fogyasszon könnyen emészthető ételeket, sós kekszet, banánt, rizst, kenyeret!


Amit NE tegyen!

- NE hánytassa a beteget!
- NE egyen fűszeres, zsíros, édes ételeket!
- NE vegyen be hányás- és hasmenés-csillapítót! Engedje távozni a méreganyagot!



Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz, ha

- az ételmérgezés tengeri élőlény, kagyló vagy bizonytalan gomba fogyasztásából származik,
- a tünetek 24 órán belül nem enyhülnek,
- csillapíthatatlan hányás, hasmenés,
- a kiszáradás jelei (száraz ajkak, nyelv, szájpadlás) mutatkoznak,
- egyszerre több betegnél jelentkeznek azonos tünetek,
- amennyiben a kiszáradás veszélye fenyeget.




Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés
2013.03.03. (MZ)
2013.04.02. (MZ)
2013.02.23. (MZ)
2013.01.04. (KK)