Tudatzavarok


Alapfogalmak

Az emberi tudat egy nagyon összetett fogalom, ennek megfelelően pontos, mindent átfogó megfogalmazása komoly nehézségbe ütközhet. Általános megközelítésben a tudat teszi lehetővé a külvilág megismerését, az ingerek feldolgozását és értékelését, továbbá az én és a külvilág határozott elkülönítését. Más megközelítésben önmagunk és a valóság közvetlen átélését jelenti. Normál tudatállapotban a személy folyamatosan érzékeli a környezet ingereit és megfelelő reakciót is ad azokra.

Az eszmélet egy olyan fizikai állapot, melyben az ember tudata működik. Az eszméletén lévő mindig ad valamilyen választ a környezeti ingerekre, még ha olykor csak bizonyos ingerekre és nem feltétlenül megfelelőt (pl. tudatzavar).

Tudatzavar esetén a környezeti ingerek érzékelése és az azokra adott válasz szenved valamilyen fokú zavart. A tudatzavarok súlyossága igen sokféle lehet, akárcsak csoportosításuk.
 

Tudatzavarok csoportosítása

Az előzőeknek megfelelően a tudatzavarok csoportosításának egyféle megközelítését ismertetjük, törekedve a közérthetőségre és a leegyszerűsítésre.

1. Hypnoid tudatzavarok – alvásra emlékeztető állapotot idéznek elő, az éberség zavarának tekinthető.

A hypnoid tudatzavarok további csoportosításánál az ébreszthetőség fokát, illetve a reflexek kiválthatóságát veszik figyelembe. Egyes esetekben a beteg ébreszthető, de magára hagyva újból visszaalszik (somnolentia), más esetekben az erős ingerekkel is csak rövid ideig tartható éber állapotban, viszont reflexei jól kiválthatóak (soporosus), míg megint más esetben a beteg nem ébreszthető, reflexei zavartak vagy hiányoznak (coma). A mély eszméletlenségnek (coma) különböző fokozatai vannak.

2. Nem hypnoid tudatzavarok – a beteg látszólag éber, környezeti változásokat követi, de azokra nem vagy nem megfelelően reagál, kapcsolat nem alakítható ki vele, a tudatosság zavarának tekinthető.

A nem hypnoid tudatzavarok legismertebb formái a delirium – a beteg zavart, tájékozatlan, nyugtalan, azonban éber -, és a ködös állapotok – a beteg magatartása és cselekvése zavart, bizonyos esetekben emlékezetkiesés figyelhető meg.

A tudatzavarok közé soroljuk a hirtelen fellépő (paroxysmalis) állapotváltozásokat, így az ájulást (syncope) és a görcsrohamokat (epilepsia).
 

 

A tudatzavarok okai

Nem meglepő, hogy a tudatzavarok számtalan okra vezethetők vissza. Ezek közül sorolunk most fel az érdekesség kedvéért néhányat: traumás sérülés, tudatmódosító szerek hatása (alkohol, kábítószer), görcsrohamok, magas vércukorszint (hipoglikémiás kóma), hormonális zavarok, a központi idegrendszer kóros működése, sérülése, gyulladásos fertőzése, agyi érkatasztrófa, mérgezés, hőguta, a folyadékháztartás zavara, anyagcserezavar, áramütés stb.
 

A tudatzavarok felismerése és elsősegélynyújtás

Laikus elsősegélynyújtás szempontjából a tudatzavar felismerésének két leggyakoribb jele a mozdulatlanság és a zavart beszéd. Súlyosság szempontjából azonnali beavatkozást igényel az eszméletlenség (korábbiakban coma), mivel a reflexek zavart vagy hiányos működése miatt fulladásveszély áll fent. Ez esetben mielőbb légutat kell biztosítani.

Az eszméletlen sérült légútbiztosításának leghatékonyabb módja a stabil oldalfektetés, amely csupán néhány esetben ellenjavallt (gerincsérülés, nyílt hasi sérülés, medencesérülés). Ennek megfelelően a stabil oldalfektetést megelőzően végezzünk betegvizsgálatot, keressünk sérüléseket, mozgatást kizáró tényezőket. Stabil oldalfektetést követően ne feledkezzünk meg a légzésellenőrzésről, amit percenként ismételjünk!

Enyhébb hypnoid tudatzavar (somnolentia, soporosus) esetén próbáljuk fenntartani az éberséget! Betegvizsgálatot követően, az állapotsúlyosbodás lehetőségére felkészülve, megelőzési célból itt is indokolt lehet a stabil oldalfektetés.

Nem hypnoid tudatzavarban lévő sérültnél tartsuk fent a folyamatos kommunikációt, próbáljunk értelmezhető válaszokat kapni állapotával kapcsolatban. Keressük a kiváltó okot (sérülés, mérgezés stb.)!

Minden tudatzavar esetén indokolt az azonnali mentőhívás! A környezeti tényezők függvényében ne feledkezzünk meg óvni a beteget a kihűléstől!

 
Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés:
2013.01.17. (MZ)