Ezt kell tudni a jogosítvány megszerzéséhez 2.

Biztonságos elsősegélynyújtás


Forrás: kamaszpanasz.hu>>


A helyszín megközelítése előtt a legelső és legfontosabb dolog mindig a helyszín gyors felmérése, a saját és mások biztonságáról való meggyőződés. Amíg nem vagyunk benne biztosak, hogy a helyszín biztonságos, addig ne menjünk oda a sérülthöz, ne közelítsük meg a helyszínt és másokat se engedjünk oda!


Közúti balesetek
 
Hívjuk fel a jelenlévők figyelmét a lehetséges veszélyekre és próbáljuk meg kideríteni, mi történt! Közúti baleseteknél általában fennáll az újabb baleset lehetősége, hiszen az esetek többségében a helyszín mellett megy tovább a forgalom. Mielőtt elsősegélynyújtásba kezdünk, gondoskodjunk magunk és a helyszín láthatóságáról! Kapcsoljuk be a vészvillogót, vegyünk fel láthatósági mellényt és helyezzük ki az elakadásjelző háromszöget (olyan távolságba, hogy az autósok időben meg tudjanak állni)!
 
A balesetben résztvevő jármű(vek) gyújtását próbáljuk meg óvatosan lekapcsolni és a kéziféküket behúzni! A forgalom elterelése nem az elsősegélynyújtó feladata, de amennyiben szükségesnek találjuk, megállíthatjuk az autót úgy, hogy a többi autós azt megkerülve automatikusan messzebbről elkerülje a helyszínt. Ilyenkor mindig óvatosan hagyjuk el a járművet! Keressünk veszélyforrást! Amennyiben üzemanyag szivárgást észlelünk, kerüljünk minden tűzveszélyt, ne dohányozzunk és mások figyelmét is hívjuk fel erre!
 
Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy nem tudunk gondoskodni a megfelelő helyszínbiztosításról (pl. ha veszélyes anyagot szállító járműből kiborul, kiszivárog a szállítmány, vagy egy autó lángokban áll), ilyenkor hívjunk műszaki mentést, de mi ne menjünk túl közel a helyszínhez!
 
Ha nem tudjuk elhárítani a veszélyt, de a saját biztonságunkról meggyőződtünk, próbáljuk meg eltávolítani a sérültet a veszélyforrástól! Veszélyes anyag környezetbe jutása esetén – saját magunk veszélybe sodrása nélkül – próbáljuk meg leolvasni a szállító autón található narancssárga táblára írt számot és ezt közölni a mentőkkel vagy tűzoltókkal!
 
 


Egyéb balesetek
 
Természetesen nem csak közúti balesetek léteznek, így a helyszínbiztosítás formája esetenként eltérő lehet. Általánosságban a legfontosabb, hogy saját magunk veszélyeztetése nélkül hárítsuk el a veszélyforrást! Például áramütés esetén, ha a sérült még az áramkör része, ne érjünk hozzá, hanem először kapcsoljuk le a főkapcsolót, vagy ha ez nem lehetséges, lökjük ki egy elektromosságot nem vezető eszközzel (pl. farúd) az áramkörből! Hasonló a szabály az elektromos eszközökkel okozott baleseteknél. Ha valaki mondjuk fúróval átfúrta a tenyerét és úgy dobta el, hogy még be van kapcsolva, először húzzuk ki, vagy kapcsoljuk le az áramot!
 
Gyakori háztartási baleset az égés. Ilyenkor szüntessük meg a hőártalom forrását, és vegyük elejét az esetleg kialakuló tűznek! Vegyszer okozta marásnál semmiképp ne próbáljuk meg semlegesíteni a kiömlött anyagot (hacsak nem vagyunk kémikusok), még vízzel sem, mert a különböző anyagok reakciói további  károkat okozhatnak! Ehelyett próbáljuk meg száraz ronggyal (lehetőleg saválló kesztyűben) feltörölni a vegyszert! Vizes helyeken (fürdőszoba, uszoda) nagy az esély a megcsúszásra, elesésre.
 
Ha ez megtörténik, a segélynyújtó vigyázzon saját épségére, nehogy ő is hasonlóan járjon! Amennyiben nehezen elhárítható a veszélyforrás (pl.: kutyaharapás, kígyómarás), minél előbb próbáljuk meg a sérülttel együtt elhagyni a helyszínt és lehetőleg vonuljunk zárt helyre! Lakástűz esetén haladéktalanul hagyjuk el a zárt teret, lehetőleg úgy mozogva, hogy minél közelebb legyünk a padlóhoz, mert ott alacsonyabb a hőmérséklet és a füst koncentrációja.

 
Fertőzések elkerülése

A biztonsághoz a fentieken kívül hozzátartozik a fertőzések megelőzése is. Minden esetben kerüljük a sérült testnedveivel való érintkezést! Lehetőség szerint – bármi is legyen a baj – a sérülthöz mindig csak gumikesztyűben nyúljunk, mert nem láthatjuk előre, hogy hol találunk nyílt sebet. Gumikesztyű hiányában szükség esetén használhatunk nejlonzacskót is. Tovább csökken a fertőzés esélye, ha a sérülttel való érintkezés előtt és után alaposan, kézfertőtlenítővel kezet mosunk. Fertőzést azonban nem csak elkapni, de „adni” is tudunk!
 


Forrás: kamaszpanasz.hu>>

Tovább>>

 


Szerző: Koszorú Kamilla, Marsi Zoltán
Utolsó frissítés:
2017.01.31. (MZ)
2013.01.17. (KK)