Ezt kell tudni a jogosítvány megszerzéséhez 7.

Mérgezések


Forrás: kamaszpanasz.hu>>
 
Rendkívül sokfajta méreg juthat szervezetünkbe különböző módokon: lenyelés, belélegzés vagy sérülés útján például. Mivel rengeteg olyan anyag létezik, mely testünk számára méreg, a laikus elsősegélynyújtónak csak a leggyakoribb lehetőségekkel kell tisztában lennie.
 
Ezeket azonban nem árt jól ismerni, mert minél előbb felismerjük a bajt, annál több esély van a hatékony segélynyújtásra. A mérgezéseknek nagyon sokféle tünete lehet, ezek közül néhány általánosságban: zavart tudat, valamilyen fájdalom, hányinger/hányás, eszméletlenség, nem normális légzés-, illetve pulzusszám, görcsök. Eszméletlen, mérgezett sérültnek biztosítsunk légutat stabil oldalfektetéssel és minél előbb hívjunk mentőt! Szükség esetén kezdjük meg az újraélesztést!
 
 

 

 
Otthoni mérgezések
 
A háztartásokban bőségesen akadnak különféle vegyszerek, gyógyszerek, szintetikus anyagok. Amikor ezeket rendeltetésüktől eltérően használjuk, könnyen szenvedhetünk enyhe, vagy akár súlyosabb mérgezést. Mivel ezeknek az ellátása nem mindig egyszerű, a legjobb lenne elkerülni a hasonló eseteket, ezért szeretnénk néhány dologra felhívni a figyelmet. A különböző tisztítószerek például bőrünkre kerülve vagy belélegezve káros hatással vannak szervezetünkre.
 
A bőrre került mérget mossuk le bőséges vízzel ügyelve, hogy a segélynyújtó ne érintkezzen vele, illetve ne terjedjen szét a sérült testén. Sav- vagy lúgmérgezés esetén járjunk el a marás ellátásának megfelelően! Amennyiben a maró anyagot lenyelte a sérült, semmiképp nem szabad hánytatni, ehelyett itassunk vele egy korty vizet, és ha nem kezd el köhögni, adjunk neki további 1-2 dl-t!
 
Gyógyszermérgezés általában túladagolás miatt következik be. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, tekintve, hogy rengeteg féle gyógyszer létezik. Erre utaló jelek például: izgatottság, álmosság, zavartság, légzési és/vagy szívelégtelenség, eszméletlenség. Ha eszméletén van a sérült, győződjünk meg róla, hogy nem vesz be több gyógyszert, és kérdezzük ki alaposan: mit vett be, mikor, mennyit, miért, szokta-e máskor is szedni stb. Szükség esetén hívjunk hozzá mentőt (104 vagy 112)! A hánytatás a félrenyelés veszélye miatt nem javasolt.
 
Romlott, vagy mérgező (pl.: gomba, bizonyos bogyók, növények) étel fogyasztása ételmérgezéshez vezethet. Ilyen esetben lehetőleg tartsunk meg egy adag mintát a mérgezést kiváltó anyagból! Ennek lehetséges tünetei: hányás, hasmenés, hasi fájdalom, görcsök, fejfájás, láz. A huzamos ideig tartó hányás vagy hasmenés kiszáradáshoz vezethet, ilyenkor mindenképp forduljunk orvoshoz! Ételmérgezés után érdemes a betegnek legalább egy napig csak diétás ételeket adni.

 
Alkoholmérgezés
 
A túlzott alkoholfogyasztás hátterében sok minden állhat. A mérgezés tünetei lehetnek: alkoholszagú lehelet, kipirult arc, erősen illuminált állapot, hányinger/hányás, beszédzavar, egyensúlyzavar, aluszékonyság, agresszió, eszméletlenség. Eszméletén lévő, alkoholmérgezést elszenvedett beteget ne hagyjunk magára, az eszméletlen sérültet pedig helyezzük stabil oldalfektetésbe! Különösen fontos a környezeti ártalmak elleni védelem, takarjuk be és vigyük biztonságos helyre a sérültet!

 
Gázmérgezések

Gyakori és ismert veszélyt jelent a rosszul szelelő kémény, illetve a tökéletlen égés miatt belélegzett szén-monoxid. E veszélyes gáz megtalálható továbbá a kipufogógázban is. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, levegőnél könnyebb gáz. Alattomosan támadja meg a szervezetet, mert eleinte nehéz a felismerés. Tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, nehéz légzés, gyenge végtagok, mozgásképtelenség, eszméletlenség, légzés- és keringésleállás. Árulkodó jel továbbá, ha egyszerre többen panaszkodnak hasonló tünetekre.
 
Amint felmerül a gyanú, azonnal nyissunk ablakot, szellőztessünk és menjünk szabad levegőre! Másik hasonlóan alattomos (színtelen, szagtalan) mérgező gáz a szén-dioxid. Leggyakrabban borospincékben találkozni vele, ahol az erjedés következtében szabadul fel. Tünetek: nehéz légzés, eszméletlenség, légzésleállás. A mérgezettet mielőbb juttassuk szabad levegőre! Mivel a szén-dioxid nehezebb a levegőnél, érdemes a borospincébe gyertyát vinni magunkkal, mert ha a kezünkben elalszik, ezzel egyértelműen jelzi a veszélyt. (Az égéshez oxigén kell, ezért alszik el a láng szén-dioxidos környezetben.)
 
Segélynyújtóként csak akkor közelítsük meg a helyszínt, ha meggyőződtünk a saját biztonságunkról, egyéb esetben várjuk meg a segítség kiérkezését! Eszméletlen sérültön vizsgáljunk légzést, majd helyezzük stabil oldalfektetésbe, vagy légzés hiányában haladéktalanul kezdjük meg az újraélesztést!


Forrás: kamaszpanasz.hu>>

Tovább>>

 


Szerző: Koszorú Kamilla, Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 
2017.01.31. (MZ)
2013.01.17. (KK)