Tíz dolog, ami arra utal, hogy a gyermeke migrénes


 

Nézzük tehát a tüneteket és okokat, amelyek a gyermekkori migrénre utalnak.

 

 

1. Gyakran panaszkodik émelygésre, szédülésre. Sok esetben fejfájás nélkül, szédüléssel, émelygéssel kezdődnek a tünetek.

2. Rendszeresen hasfájása, hányingere van vagy hány is. A hasi tünetek gyakori előjelek lehetnek, szintén fejfájás nélkül is.

3. Lüktető fejfájás mindkét oldalon. Gyermekeknél leginkább kétoldali, lüktető fejfájás a jellemző, míg serdülőknél és felnőtteknél rendszerint egyoldali.

4. Érzékeny az erős fényre, hangos beszédre.

5. Nehezen viseli az időjárásváltozást, időeltolódást, utazásokat.

6. Gyakran hiányzik az iskolából fejfájás, hasi tünetek vagy hányinger, hányás miatt. A migrénes gyerekek kétszer annyi időt hiányoznak az iskolából, mint egy átlagos gyermek.

7. Serdülő lányoknál sokkal nagyobb a valószínűsége, mint a fiúknál.

8. Közeli családtagja migrénben szenved. Migrénes családtaggal nem rendelkező gyerekekhez képest 14-szer nagyobb eséllyel fordul elő olyan gyerekeknél, akiknek családjában van migrénes.

9. Ha valamelyik szülő migrénes, akkor 40%, ha mindkét szülő migrénes, 90% az esély, hogy a gyereknél migrén alakul ki.

10. Szinusz fejfájás. Az angol kifejezésből magyarosított név homlok- vagy arcüreggyulladás-szerű fejfájást jelent. Egy tanulmány szerint azokban az esetekben, mikor a beteg homlok- vagy arcüreggyulladásra gondolt, valójában (90%-ban) migrén volt a valós ok.