Balesetek a kertben


A kertészeti balesetek listáját a fűnyíró vezeti, ezt követi a virágcserép okozta sérülések. Utóbbiak elsősorban vágások, amelyeket sok egyéb eszköz is okozhat. Szintén a toplistás az emelésekből adódó, főként gerinctáji bántalom. A továbbiakban bemutatott intelmek sokak által jól ismertek, ennek ellenére a kerti balesetek többsége még is ezek miatt következik be.
 


Miért is történnek a kerti balesetek?

- az ember gyorsan akar végezni a munkával,
- nem ismeri a munkavégzés baleseti kockázatait,
- nem teremti meg a minimális biztonságot sem,
- nem használ megfelelő védőfelszerelést,
- és természetesen előfordulhat balszerencse, véletlen is.


Biztonsági tanácsok a kerti munkavégzéshez

Fűnyírás

Mindig használjon megfelelő védőfelszerelést! A fűnyírást ne papucsba, ne félcipőbe végezze, vegyen bakancsot, csizmát. A fűben rejlő köveket, fadarabokat a forgókés könnyen felkapja, ezzel könnyen okozhat lábsérülést. A fűgyűjtő tálca tartalmát védőkesztyűben ürítse! Az elakadt forgókést minden esetben áramtalanítást követően szabadítsa ki! Elektromos fűnyírónál mindig ügyeljen arra, hogy a vezetéket nehogy megsértse a berendezés.

Munka a magasban

A kertet lehetőség szerint úgy tervezze, hogy minél kevesebb munkát kelljen létráról végeznie! A magasban végzett munkához mindig kétágú létrát használjon, azt egyenletes, megfelelő szilárdságú talajon rögzítse! Ne készítsen székből, asztalból állványt, ne támasszon egyágú létrát fához, oszlophoz! Mielőtt felmegy a létrára készítsen elő minden szükséges eszközt, szerszámot, Lehetőleg rögzítsen egy kosarat, dobozt a létra megfelelő fokára, a szerszámokat abba tárolja. Veszélyes lehet a sebbe helyezett metszőolló, fűrész. Ha elektromos berendezést használ ügyeljen arra, hogy a vezetek megfelelő hosszúságú legyen, az ne akadjon, ne csavarodjon be semmibe.

Elektromos berendezések

Nedves, esős időben semmilyen elektromos berendezést ne használjon! A berendezések vezetéke legyen megfelelő hosszúságú, ugyanakkor ügyeljen a beakadás veszélyére. Minden elektromos eszköznél szükséges védőfelszerelést használni, a védőszemüveg, a kesztyű és a kemény lábbeli a legalapvetőbb szükséglet. Egyes tevékenységeknél indokolt lehet védősisak, száj- és orrmaszk, zajvédő használata. Soha ne hagyja őrizetlenül, feszültség alatt a nem használt elektromos berendezéseket!

Járófelületek

A kertben úgy alakítsa ki a járófelületeket, hogy minimalizálja a csúszásveszélyt! A ferde, billegó járólapok, a sima, legkisebb nedvességre is csúszossá váló járófelületek komoly sérüléseket okozhatnak. Kerülje a kerti munkavégzést jeges, csúszós időben!

Veszélyes anyagok

A kertészkedéshez használt vegyszereket mindig rendeltetésszerűen, megfelelő védőfelszerelésben használja! Tárolásukat gyerekbiztos módon, körültekintően elzárva oldja meg. Mindig ügyeljen arra, hogy a vegyszer neve mindig olvasható legyen a csomagoláson és hozzá nem értők kezébe ne kerülhessen! Különös figyelmet érdemelnek a méreganyagok, ne felejtse, hogy a fel nem használt méreganyag tárolása különös gondosságot igényel, továbbá azok a lakossági hulladékgyűjtőbe nem kerülhetnek!

Kerti szerszámok

A legegyszerűbb kerti szerszámok is okozhatnak súlyos sérüléseket, ha azokat nem megfelelően használjuk, illetve szétszórva hagyjuk a fűben. A legkézenfekvőbb tanács, hogy a szerszámokat használat után mindig tegyük el, ne hagyjuk őket szabadon.


Kerti tavak veszélyei

Nem meglepő módon a kerti tavak leginkább a gyermekekre jelentenek veszélyt. A legfőbb tanács, hogy amíg a gyermek nem éri el az 5 éves életkort ne alakítsunk ki vízfelületet. Amennyiben belekezdünk, ügyeljünk a következő tanácsokra:

- a vízfelület a házból jól rálátható legyen,
- szegélye legyen lankás,
- a víz fokozatosan mélyüljön ne hirtelen,
- határoljuk kerítéssel,
- fedjük le rácsozattal, farönkökkel, hálóval.

 


Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés: 13.02.03. (MZ)