Defibrillátor használata


Ez a cikk idejétmúlt, hamarosan frissítjük.

Ha rendelkezésre áll félautomata defibrillátor, nyissa fel annak fedelét, majd kövesse a hangutasításokat. Egyes típusokat be is kell kapcsolni, míg mások a fedél felnyitásával automatikusan bekapcsolnak.

 

 

Kövesse a készülék hangutasításait!

1. Bontsa fel az elektródák csomagolását!

2. Helyezze az ábrának megfelelően a bajbajutottra!

Az elektródákat csupasz bőrfelületre kell helyezni! Egyiket a jobb kulcscsont alá, másikat a bal alsó-oldalsó bordaívre.

 

3. A készülék ritmusanalízist végez.

A ritmusanalízis során ellenőrzi a szívműködést, ha kamrafibrillációt érzékel, javasolja  a sokkot. Egyes készülékek érzékelik, ha rossz helyre helyeztük az elektródát, ez esetben utasítást ad, hogy ellenőrizzük az elektródák helyzetét.

A készülékek az analízis során azt mondják, hogy ne nyúljunk a beteghez. Új irányelvek alapján azonban a ritmusanalízis alatt is folytatható a mellkas-kompresszió.

4a. Ha a készülék sokkot javasol, nyomjuk meg a sokk gombot!

A sokkolás előtt győződjünk meg, hogy senki nem ér a beteghez. A készülék által leadott elektromos áram a sérülttel kontaktusban lévő személynél ritmuszavart válthat ki.

 

A sokk után azonnal folytassuk a mellkas-kompressziót. Az új irányelvek kihangsúlyozzák, hogy a mellkas-kompressziót a lehető legrövidebb ideig szüneteltessük csak!

A készülék a leadott sokk után két perc újraélesztést javasol. Kettő perc elteltével hangutasításban tájékoztat, hogy ritmusanalízist végez, majd ismét javasolhatja a sokkot.

A régebbi protokollú készülékek egymás után három sokkot adnak le. Ez esetben is a készülék utasításait kövessük, ne szakítsuk meg azt.

Az elektródákat NE vegyük le a sérültről! Maradjon rajta a mentők kiérkezéséig!

4b. Ha a készülék nem javasol sokkot, folytassuk az újraélesztést.

Ez esetben nem kamrafibrillációról van szó.

Magyar Resuscitatios Társaság>>

Minden perc számít - Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis>>