Kullancsok okozta betegségek


A kullancsok számos betegség kórokozóját terjeszthetik, ezek lehetnek vírusok, baktériumok és egysejtűek.  Hazánkban leggyakrabban a Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás kórokozója okoz betegséget.


Lyme-kór

A Lyme-kór kórokozója a Borrelia burgdorferi baktériumfaj, leírója W. Burgdorfer (1982), míg az első megbetegedéseket Old-Lyme településen észlelték (1975). Az Antarktisz kivételével világszerte előfordul, a fertőzést elsősorban kullancsok terjesztik, fertőzhet azonban szúnyog, bögöly, szarvas, egér, erdei vadállat, kutya stb. Kullancs esetében a kórokozó átviteléhez minimum 24 óra, más irodalmak szerint minimum 48 óraí szükséges.


Tünetek

A baktérium szervezetbe jutását követő 3-30 nap elteltével a csípés környékén növekvő, közepén halványodó piros folt jelenik meg (erythema chronicum migrans - ECM). Az esetek többségében enyhe fájdalom, illetve a közeli nyirokcsomók megduzzadása is megfigyelhető. Előrehaladott állapotban jelentkezhet ízületi fájdalom, szívritmuszavar.
 

Forrás: webmd.com Forrás: biologyfiles.fieldofscience.com Forrás: medicinenet.comKövetkezmények

A kórokozó számos elváltozást okozhat, ezek közül megemlítjük:

- szívritmuszavar (carditis, EKG-n megfigyelhető AV-blokk) - az ECM megjelenése után 1-4 héttel,
- fejfájás, levertség, láz,
- ízületi gyulladás - az ECM megjelenése után 1-4 hónappal,
- tumorszerű, lilásvörös elváltozások pl. fülcimpán, mellbimbó környékén,
- krónikus bőrelváltozások - évekkel később.


Kezelés

Nagy dózisú, szokásosnál hosszabb ideig tartó antibiotikumkezelés.


Ajánlott oldalak

lyme.blog.hu>>

Lyme Disease: Prevention, Identification, and Treatment Options>>Vírusos agyvelőgyulladás

Hazánkban a legtöbb állatról emberre átvitt vírusos megbetegedést a kullancsencephalitis-vírus okozza. A vírus közvetítője (vektora) a kullancs, azonban ismertek kecsketej által közvetített megbetegedések is.


Tünetek

A fertőzés gyakran tünetmentes, míg máskor a tünetek két stádiumban jelentkeznek. A kullancscsípést követő 7-14 nap között láz, levertség, fejfájás, influenzára hasonlító ízületi fájdalmak jelentkeznek. Ezt követően kb. egy hét tünetmentes időszak következik, majd magasabb láz, fejfájás, hányinger, hányás, tarkómerevség jelentkezik. Súlyosabb esetben komoly idegrendszerű zavarok, eszméletvesztés, légzésbénulás is bekövetkezhet.


Következmények

A vírus a vér- és nyirokkeringés útján számos szervhez eljut, de leginkább a központi idegrendszerben okoz drasztikus elváltozást, gyulladást. A központi idegrendszeren belül, az agykéreg mozgató idegeit támadja, de eljut a többi agyterülethez is (híd, nyúltvelő, talamusz, hipotalamusz stb.). Nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet.


Kezelés

Specifikus kezelés nincs, a terápia a fellépő tünetek kezelését célozza meg.


Védőoltás

A vírus okozta encephalitis ellen létezik védőoltás, ennek beadása 10-14 éves kór között javasolt. Az immunizálást 3 évenként ismételni kell.
 

Lyme-kór kullancstérkép. 100.000 csípésből hány lakos fertőződött meg.
Forrás: kullancsvedelem.hu
Agyvelőgyulladás kullancstérkép. Sötétkék területek 1000 kullancsból legfeljebb 1 fertőzött, világoskék 5-10 ezer kullancsból 1 fertőzött.
Forrás: kullancsvedelem.hu


  Ajánlott oldalak:

Kullancsok eltávolítása>>

Kullancsok eltávolítása filmgyűjtemény>>

Kullancsok életmódja és testfelépítése>>