Kullancsok életmódja és testfelépítése


A kullancsok a pókszabásúak osztályának egyik rendjébe, az atkafélék közé tartoznak. Világszerte közel 900 fajuk ismert, ezek közül hazánkban kb. 50 fordul elő, legnépesebb hazai csoportja az Ixodes nemzetség, legismertebb faj a közönséges kullancs (Ixodes ricinus).


Testfelépítésük

A legtöbb pókszabásúhoz hasonlóan testük két részre, elő- és utótestre vagy fejtorra és potrohra tagolódik, méretük általában 1-4 mm közötti. Szintén közös jellemzőjük a négy pár láb. Szájszervük, a csáprágó vérszívásra specializálódott. Nagyfokú rögzülést biztosít a gazdaállatba, míg nyáluk fájdalomcsillapító és véralvadásgátló anyagot tartalmaz.


Életmódjuk

A kullancsok elsősorban az aljnövényzetben élnek, de előfordulhatnak a bokrokon, magasabb fákon is. A növényhez való rögzülésüket a hátsó lábaikon lévő apró karmok biztosítják. Érzékszerveik fejlettek, képesek érzékelni a hőt, a testszagokat, a kilégzett szén-dioxidot, sőt az apró rezdüléseket is. Ezek mind az áldozat felismerését segítik.

Külső, ún. ektoparazitaként elsősorban emlősök és madarak, ritkábban hüllők és kétéltűek bőrében kapaszkodnak meg, ott megkeresve a legvékonyabb bőrréteget elkezdik a vérszívást. A vérszívás akár több napig is eltarthat, ezalatt a kullancs testének akár tízszeresére is megduzzadhat. A vérrel telt állat elhagyja a gazadaállatot, a későbbiekben azonban kereshet újabbat. Ez a folyamat igen jelentős járványügyi szempontból.


Szaporodásuk

A többi ízeltlábúhoz hasonlóan nemzedékváltakozással fejlődnek. A kullancspetékből először a lárva kell ki, egyes fajoknál akár több lárvastádium is lehet. A lárvából kikelő nimfáknak már nyolc lába van (a lárváknak csak hat). Szaporodásra csak a kifejlett állat (imágó) képes. Mindhárom fejlődési állapot vérszívó parazita.


Hol találkozhatunk kullanccsal?

A lombhullató erdőkön kívül gyakorta találkozhatunk kullanccsal a magas fűben, avarban és bokros területeken. Meglepő, de vizes területeken, nádasban, sásosban is előfordulhatnak, továbbá a kertben és a szántóföldi növények között is.


Mikortól számíthatunk kullancstámadásra?

Április elejétől egészen késő őszig találkozhatunk a vérszívóval.


Hol vagyunk biztonságban?

Nehezen viselik a tűző napot, az alacsony füvet, a fenyőerdőt és 1500 méter felett sem kell kullancstámadástól tartanunk.


Ajánlott oldalak:

Kullancsok eltávolítása>>

Kullancsok eltávolítása filmgyűjtemény>>

Kullancsok okozta betegségek>>