Kígyómarás


A kígyómarás ellátásával kapcsolatban mind a mai napig nincs egységes állásfoglalás, jelenleg a legelfogadottabb nézetet próbáljuk ismertetni.


Okok

Figyelmetlenség akár a természetben, akár a veszélyes házi kedvenc gondozásakor.


Tünetek

Talán mondani sem kell, rendkívül sokfélék lehetnek. Olykor csak órákkal később jelentkeznek, míg máskor akár perceken belül halálos lehet. Leggyakoribb tünetek:

- marás helyén fájdalom, duzzanat,
- ajakduzzanat, nyelési nehézség,
- verejtékezés, nyugtalanság,
- zavartság,
- izomgörcsök,
- légzési és keringési zavarok,
- fejfájás, émelygés, szédülés,
- hányinger, hányás,
- bénulás.


Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot! Ügyeljen, hogy se a sérült, se az ellátó ne szenvedjen ismételt sérülést, ha az állat a szabadban van, próbálja meg minél jobban megjegyezni jellegzetességeit, készítsen fényképet, ez segíthet a beazonosításban!
2. Nyugtassa meg a sérültet! Fektesse le, kígyómarás esetén különösen fontos a nyugalom! A szapora pulzus gyorsítja a méreganyag szervezetebe jutását.

3. A hideg vizes hűtés érösszehúzó, így lassíthatja a véráram útján történő szétterjedést.

4. Ha rendelkezésre áll megfelelő eszköz, szívja ki a méreganyagot! A méreganyagot NE próbálja szájjal kiszívni, és a korábban elterjedt és javasolt felvágás sem irányelv. A seb kimetszése alacsony hatásfokkal bír, növeli a sérülés nagyságát, ráadásul véralvadást gátló méreg esetén tovább súlyosbítja a sérült állapotát. Számos méregszívó berendezés kapható. Ezen eszközöket a marás helyére téve az első néhány percben kb. 30-50%-os hatásfokkal szívják ki a méreganyagot.


5. Alkalmazhat LAZA szorítókötést. A szorítókötés alkalmazásával kapcsolatban ugyan megoszlanak a vélemények. Általánosan elfogadott, hogy LAZA szorítókötés alkalmazható. A marás fölött néhány cm-re alkalmazzon szorítókötést, amely alá mutatóujját még éppen be tudja nyomni. A véna elzárása lassítja a méreganyag elterjedését. A pulzus tapintható legyen!

Speciális esetek

Mérges siklók esetén a sebre készítsen nyomókötést, a végtagot erősen fáslizza be!
Köpködőkígyók esetén a szemet mielőbb mossa ki!


Amit NE tegyen!

NE itasson alkoholt, teát, kávét a sérülttel!
NE mozgassa a sérültet!


Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz!

Kígyómarás esetén mindig indokolt a mentőhívás (104)!


További teendők

Végezzen teljes betegvizsgálatot, keressen további sérüléseket!
Kísérje figyelemmel a sérült állapotát!


Szérumterápia

Erősen meggondolandó! Részben, mert nem minden faj ellen van ellenszérum, részben, mert számos szérum allergiás reakciót vált ki, amely akár halálos is lehet. Nagyon fontos, hogy minden esetben csak fajspecifikus szérum adható be! Egyazon faj különböző földrajzi területen előforduló egyedei a mérgükben különbözhetnek (pl. Echis carinatus leakeyi/carinatus)! Ennek megfelelően a szérum sem lesz megfelelő!


A keresztes vipera marása
(Forrás: wikipédia>>)

A viperamarás a faj elterjedési területén meglehetősen gyakori, de ez elsősorban az emberi tevékenység kiterjesztésének következménye. Gyakran házi- és haszonállatok az áldozatok. A keresztes vipera mérgének viszonylag alacsony a toxicitása. Minton 1974-es jelentése szerint az LD50 6.45 mg/kg. A kibocsátás mennyisége is meglehetősen alacsony, ugyanezen jelentés szerint 48-62 centiméteres példányoknál 10-18 milligramm.

A kígyómarás ritkán halálos, Magyarországon utoljára 2001-ben fordult elő tragikus végkimenetelű eset. A vér alakos elemeit kicsapó méreg ettől függetlenül huzamosabb ideig tartó kellemetlenséget és részleges bénultságot okozhat, a felépülés legfeljebb egy évig tart. A keresztes vipera által megmart betegek általában a nyíregyházi Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó és Toxikológiai Központjában kapják meg az  ellenszérumot és a szükséges kezelést.


Ajánlott oldalak

Hazai mérgeskígyók>>

Hogyan kell kezelni a kígyómarást?>>


Kígyómérgek típusai>>

Minden, amit a kígyókról tudni érdemes>>

A világ legveszélyesebb kígyói>>

 
Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés:
2013.03.30. (MZ)