Gyerekülés használata a KRESZ előírásai alapján


A gyermekek szállítására vonatkozó irányelveket a közúti közlekedés szabályairól szóló  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szabályozza, amely természetesen az elmúlt közel negyven évben számtalanszor módosult.

Először ismerkedjünk meg a rendelet 48-as paragrafusának 5-7. bekezdésével, majd ezek magyarázatával!


48. §

(5) Nem kell becsatolni a biztonsági övet
(Megállapította: 58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet 7. § (2). Hatályos: 2007. IV. 1-től. Az autóbuszban ülve szállított gyermekek gyermekbiztonsági rendszerben történő kötelező elhelyezésére vonatkozó rendelkezéseket 2007. IX. 1-től kell alkalmazni.):

f) az autóbuszban szállított 3. életévét még be nem töltött gyermeknek;

(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban - a (8) bekezdésben foglalt kivétellel - 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni. A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.
(Megállapította: 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendelet 22. § (1). Hatályos: 2010. I. 1-től.)

(8) A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni
(Megállapította: 58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet 7. § (2). Hatályos: 2007. IV. 1-től. Az autóbuszban ülve szállított gyermekek gyermekbiztonsági rendszerben történő kötelező elhelyezésére vonatkozó rendelkezéseket 2007. IX. 1-től kell alkalmazni.):

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;

c) ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;

d) ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;

e) a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;

f) a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;

g) ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;

h) ha külön jogszabályban (Lásd: 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet 8. §.) meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.


Segítség a rendelet egyes kifejezéseinek értelmezéséhez

48. § (7) Mit jelent a gyermekbiztonsági rendszer?
Gyermekbiztonsági rendszernek nevezzük azon gyermeküléseket, melyek övvel rögzíthetők és a gépkocsiban gyárilag nem kerültek beszerelésre. Két típusuk ismert, az integrált és a nem integrált.

Előbbi esetben hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek. Ide tartoznak a csecsemő- és kisgyermek ülések, valamint a gyerekülések.

A nem integrált gyermekbiztonsági rendszer részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva teljes gyermekbiztonsági rendszert képez. Ide tartoznak az ülésmagasítók is.

48. § (8) a) Mit jelent az M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsi?

M1 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel.

N1 kategória: Áruszállító gépkocsik, legfeljebb 3,5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.

N2 kategória: Áruszállító gépkocsik, több mint 3,5 t, de legfeljebb 12 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.

N3 kategória: Áruszállító gépkocsik, több mint 12 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.


A rendelet értelmezése röviden, átfogóan

150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.

A testsúlynak megfelelő jelöléseket feltüntetik a gyereküléseken is, a következő csoportba sorolás szerint:

0. súlycsoport: 10 kg testsúly alatt
0+. súlycsoport: 13 kg testsúly alatt
I. súlycsoport: 9-18 kg testsúlyig
II. súlycsoport: 15-25 kg testsúlyig
III. súlycsoport: 22-36 kg testsúlyig.


Első ülésen utazó gyermek

A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. (vagyis nem tiltják a haladási irányba néző szállítást, megfelelő gyermegbiztonsági rendszerben).

Nem szükséges integrált gyermekbiztonsági rendszer (gyerekülés)

- ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan (pl. ülésmagasítóval vagy állítható biztonsági övvel) biztonságosan rögzíthető;
- ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsi személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
- ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;
- a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
- a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
- ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban;
- ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik;
- ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan (pl. ülésmagasítóval vagy állítható biztonsági övvel) biztonságosan rögzíthető;  - az ülésmagasító nem elfogadott eszköz, nem használható, csak akkor nem kell gyerekülés, ha az öv állítható az utas (gyerek, vagy akár törpe testakatú felnőtt) méretéhez.

 
Ajánlott oldalak

Milyen gyerekülést válasszunk?>>
 


Utolsó frissítés: 2015.09.06.