Szemkimosó - kémiai szennyeződésekre


A vegyszerek okozta sérüléseknél az érintett testfelület károsodása azonnal elkezdődik, a hatékony és gyors beavatkozás kulcsfontosságú!Mit tenne, ha szemébe maró anyag kerülne?


A válasz az elsősegély-könyvekből és - tanfolyamokról ismert: vízzel öblíteném. A válasz azonban ezúttal helytelen! Szakmai információs portálunkon és képzéseinken mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy bizony a hazánkban ismert elsősegély-felszerelések és olykor a protokollok is idejüket múlták. Most is egy ilyen termékre hívnánk fel a figyelmet.
 


Egy kis kémiaóra

Működési mechanizmusának megértéséhez kissé kanyarodjunk vissza az általános iskolai kémiaórákhoz!

Az első kérdés pofonegyszerű. Mivel lehet a savat, illetve a lúgot (savas, illetve lúgos kémhatást) semlegesíteni? A savat természetesen lúggal, a lúgot természetesen savval. Azonban egy olyan érzékeny szervnél, mint a szem (de a bőr és minden egyéb testrész ide sorolható) ez nem szerencsés, hisz további sérüléseket okozhatunk.

Második kérdés: léteznek-e olyan rendszerek, amelyek semlegesítenek, de hatásuk nem okoz újabb sérülést, szövődményt? Léteznek, ezeket úgy hívjuk, hogy pufferoldatok. Ezek a pufferek gyenge savak vagy lúgok, melyek nagy mennyiségű savat vagy lúgot képesek befogadni úgy, hogy kémhatásunk nem változik.

Utolsó kérdésünk: mit csinál a víz (ha ezzel öblítjük a maró anyaggal érintett szemet) a savval, lúggal? Nos, hígítja, de bizony igen szerény hatékonysággal.
 

Ha a PLUM pH Neutral szemkimosó működési mechanizmusát szeretnénk képletesen szemléltetni, induljunk ki egy zsíros vagy olajos felületből, mondjuk egy asztallapból. Mi történik az asztalon lévő zsírral vagy olajjal, ha elkezdjük vízzel öblíteni? Kétségkívül valamilyen fokú tisztítást elérünk, de ennek hatékonysága mérföldekre van a zsíroldószeres tisztítás eredményességétől. Ennek analógiájára képzeljük el a maró anyag vizes öblítését! A víz konkrétan csak öblít, a PLUM pH Neutral viszont semlegesít. Két különböző folyamatról beszélünk, az előbbi egy fizikai, utóbbi egy kémiai folyamat.

Így tehát, ha nem áll rendelkezésünkre szemkimosó, továbbra is a vizes öblítést használjuk, de ne feledjük, hogy ennek hatékonysága igen szerény.

Mitől függ a maró anyag okozta sérülés súlyossága?

- A vegyszer koncentrációjától - mennyire erős sav vagy lúg,
- a hőmérséklettől - magasabb hőmérséklet fokozza a vegyszer maró hatását,
- az érintkezés idejétől - minél hosszabb ideig volt a szemben, annál nagyobb a károsodás.
Ismerkedjen meg a PLUM pH Neutral termékkel!

A termék 4,9%-os foszfátpuffert tartalmaz, kétféle kiszerelésben, 200 és 1000 ml-esben kapható, kibontásig steril, szavatossági idő 3 év. Számos nemzetközi tanúsítvány igazolja, hogy hatékonysága igen magas. Ajánlott öblítési idő minimum 2 perc. A vizsgálatok során 2-es és 12-es pH-jú maró anyagot használtak, kettő perc elteltével a kémhatás 6, illetve 10, 5 perc elteltével 6,5 és 11-es pH tartományra változott ( a szem normál pH-ja 7,4). Ugyanennyi idő alatt a vízzel öblítés nem ért el kimutatható kémhatás-változást.
 

A PLUM pH Neutral használata

1. Vegye ki a flakont a tartóból!

2. Fordítsa el a kupakot a zár felszakadásáig!

3. Illessze a szeméhez vízszintes fejtartással!

4. Kíméletesen nyomja meg a flakont!

5. Az öblítést minimum 2 percig végezze!


 
További szemsérülések>>

Webáruház>>

Szembaleseti terv>>

Plum Magyarország>>