Bőrre került maró anyag semlegesítése


A vegyszerek okozta sérüléseknél az érintett testfelület károsodása azonnal elkezdődik, a hatékony és gyors beavatkozás kulcsfontosságú!


Mit tenne, ha bőrére maró anyag kerülne?
 
A válasz az elsősegély könyvekből és tanfolyamokról ismert: vízzel öblíteném. Aki ennél is tájékozottabb, az tudja, hogy van néhány olyan maró anyag, amely vízzel érintkezve exoterm reakcióba lép, azaz hőt termel, ezzel további égési sérülést okozva. Ezek közül említsük meg a kénsavat, amely a gépkocsi akkumulátorok mellett számos elemnek is elektrolit folyadéka. Így tehát többek közt a kénsavnál is célszerű előbb száraz anyaggal felitatni, majd ezt követően öblíteni vízzel. Persze ez mind-mind idő, és bizony az időfaktor a marási sérüléseknél nem mellékes.


Ismét kémia óra

Ha felidézzük kémiatudásunkat, tudjuk hogy a víz csupán hígítja a maró anyagot, a legtökéletesebb semlegesítés ellentétes kémhatású oldattal, sav esetén lúggal, míg lúg esetén savval lenne megoldható. Azonban mielőtt bárki ezt tenné, verje ki a fejéből! Savmarásra lúgot, illetve fordítva, lúgmarásra savat önteni szigorúan tilos! Ez egy főzőpohárban tökéletesen működik, azonban kültakarónkon súlyos további károsodást okozhat!


Maximális hatékonyság

A maximális hatékonyságot az ún. pufferoldatok biztosítják, ezekről szintén tanultunk egykor a kémia órákon. A pufferek gyenge savak vagy lúgok, melyek nagy mennyiségű savat vagy lúgot képesek befogadni úgy, hogy kémhatásunk nem változik. A pH Neutral testzuhany olyan foszfátpuffert tartalmaz, amely azonnal elkezdi a maró szer károsító hatásának csökkentését.

 
 
Mitől függ a maró anyag okozta sérülés súlyossága?

- A vegyszer koncentrációjától - mennyire erős sav vagy lúg,
- a hőmérséklettől - magasabb hőmérséklet fokozza a vegyszer maró hatását,
- az érintkezés idejétől - minél hosszabb ideig volt a szemben, annál nagyobb a károsodás.


Ismerkedjen meg a PLUM pH Neutral termékkel!

A termék 4,9%-os foszfátpuffert tartalmaz, 1000 ml-es kiszerelésben, kibontásig steril, szavatossági idő 3 év. Számos nemzetközi tanúsítvány igazolja, hogy hatékonysága igen magas. Ajánlott öblítési idő minimum 2 perc. A vizsgálatok során 2-es és 12-es pH-jú maró anyagot használtak, kettő perc elteltével a kémhatás 6, illetve 10, 5 perc elteltével 6,5 és 11-es pH tartományra változott ( a szem normál pH-ja 7,4). Ugyanennyi idő alatt a vízzel öblítés nem ért el kimutatható kémhatás-változást.
 
 
PLUM pH Neutral használata

1. Vegye ki a flakont a tartóból!

2. Fordítsa el a kupakot a zár felszakadásáig!

3. Kíméletesen nyomja meg a flakont!

4. Az öblítést minimum 2 percig végezze!


Üzemekbe, iskolai laborokba, teherautókra

A PLUM testzuhany felszerelése nem csupán vegyi üzemekben indokolt, hanem ott a helye valamennyi iskolai kémia, biológia szakteremben is. Kialakításának köszönhetően akár teherautókra is szerelhető. Elhelyezésekor célszerű kifüggeszteni a figyelemfelhívó piktogrammot, igény esetén kiegészíthető zuhanyfejjel.

 

Webáruház>>