Csalánozók csípése (medúza, polip)


Szerencsére az Európa-közeli tengerekben csak veszélytelen fajok élnek, ezek csípése csupán kellemetlenséget okoz. Az igazán veszélyes, akár halált is okozó fajokkal Ausztrália és Észak-Amerika partjainál találkozhatunk.

 


Okok
 
A többi állati csípéshez hasonlóan ez esetben is a figyelmetlenség áll az első helyen. Belegabalyodhatunk úszás közben, de a partközeli vizekbe sodort állatokra akár rá is léphetünk.


Tünetek
 
A csalánozók külső sejtrétegében csalánsejtek találhatók, amelyek bőrfelületünkkel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A medúzacsípés tünetei a következők lehetnek:

- bőrpír, viszketés, kiütés,
- csípő érzés,
- intenzív szúró fájdalom,
- zsibbadás, bizsergés,
- hólyagok megjelenése.

Veszélyesebb fajoknál percek vagy kb. egy óra elteltével:

- émelygés, hányinger, hányás,
- hasi fájdalom, hasmenés,
- izomgörcs, fájdalom,
- vérnyomás-emelkedés,
- szívbénulás.
 
 

Elsősegély

Az általános ellátás lépései a következők:

1. Áztassa a sérült testrészt tengervízbe, ne édesvízbe!

2. Öntsön rá ecetet! Vagy áztassa néhány percig ecetben, ez inaktiválja a mérgező hatóanyagokat.

3. Ha a csalánozó karjai (és nem csápjai!) a sebben maradtak, óvatosan távolítsa el, ne felejtse el, hogy a leszakadt karok további sérüléseket okozhatnak!

4. Alkalmazhat antihisztamint vagy fájdalomcsillapító krémet.

5. Súlyos vagy súlyosbodó tünetek esetén forduljon azonnal orvoshoz!

A súlyos, életveszélyes csípések esetén oxigénterápia és légzéstámogatás lehet indokolt, továbbá gyógyszeres kezelés (fájdalomcsillapító, görcsoldó, antiallergikum, ellenszérum).


Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz, ha

- a csípés gyereket vagy idős embert ért,
- légzési nehézség vagy mellkasi fájdalom lép fel,
- a csípést erős fájdalom kíséri,
- a csípés nagy testfelületet, arcot vagy nemi szervet érte.
 

Érdekesség

A csalánozók törzsének mintegy 10 ezer faja ismert. Körülbelül 700 millió éve alakultak ki. Vízi életmódúak, főleg tengerben élnek, de vannak édesvízi fajaik is. Testfelépítésük viszonylag egyszerű. A sugaras vagy a kétoldali szimmetria jellemző rájuk. Valódi szöveteik vannak. Lehet polip és medúza alakjuk, a polip alakúak a helyt ülőek, míg a medúza alakúak rakéta-elvvel mozognak. Ragadozó életmódot folytatnak. Zsákmányszerző szokásaikról kapták a nevüket, mivel mikor a zsákmány közelébe érnek és azt fogókarjaikkal megfogják, a csalánsejtek kipattannak, és a bennük lévő méreganyaggal megbénítják az áldozatot. Náluk jelenik meg először a sejten kívüli emésztés. Szaporodhatnak ivarosan és ivartalanul is. 

Több mint 100 fajuk veszélyes lehet az emberre. A csalánsejtekben található méreg komplex összetételű, és hatása is sokféle lehet. Zavart okozhat a nátrium és kalcium szállításban, bonthatja a sejtmembránokat, inaktiválhatja a gyulladásközvetítőket, és hatással lehet a szívizomzatra, idegtüszőkre és a vesékre is. A méreg tartalmazhat neurotoxinokat, cardiotoxinokat, mytotoxinokat, nephrotoxinokat, antigén fehérjéket, különböző aminosavakat és enzimeket.Ismerkedjen meg a legveszélyesebb csalánozókkal>>
 
 
Szerző: MZ
Utolsó frissítés: 2013.05.25.