Tanácsok tengerparti nyaraláshoz


Leégés

A leggyakoribb tengerparti kellemetlenség. Ne csak napozáshoz, hanem napon tartózkodáshoz is használjunk naptejet! Normál esetben bőrünk (egy átlagos bőr, azaz nem túl világos, nem túl sötét) 20 percet bír ki károsodás nélkül. A naptejek faktorszáma azt mutatja meghányszor 20 perccel növeli meg a napon tartózkodás ideját. Például a 20-as faktorszámú 20x20 perc, azaz 400 percig véd. Természetesen a víz vagy a törölközés könnyen eltávolíthatja a védőréteget. Meglepő módon a legtöbb naptej csupán az UV-B sugarak ellen véd, holott az UV-A sugarak is károsíthatnak.

Sétáláskor, kiránduláskor is használjunk naptejet vagy fehét hosszú ujjút és nadrágot. Ne feledkezzünk meg szemünk és ajkaink védelméről sem! Legkönnyebben a vízparton, vízben éghetünk le. A partközeli búvárkodás, amikor testünk alig néhány tíz centire süllyed a vízbe is veszélyes lehet, ilyen vízmélységbe még könnyedén lejutvan az UV sugarak.

Ha leégtünk hűsítsük bőrünket. Kiválóak lehetnek az Aloe veras készítmények, továbbá az égési zselék, kötszerek.
 


Napszúrás, hőguta

A nagy melegben testünk hőháztartása könnyen felborulhat. Napszúrás esetén fejfájás, hányinger, hányás, émelygés jelentkezhet, míg a hőguta ennél is rosszabb közérzetet és élettani értékeket eredményezhet. Előbbit közvetlen napsugárzás, míg utóbbit a levegő magasabb hőmérséklete okozza. Viseljünk könnyen szellőző ruhaneműket, védjünk fejünket sapkával, kalappal vagy kendővel, gondoskodjunk elegendő folyadékbevitelről.

Ha megtörtén a baj vigyük hűvös helyre a bajba jutottat, testét hűtsük vizes borogatással (egész tetést, necsak a fejét!), itassunk vele bő mennyiségű folyadékot. Teljes ágynyugalom szükséges minimum egy napig!


Különösen óvjuk a csecsemőket és kisgyerekeket!

A csecsemők és kisgyerekek nagyon könnyen leégnek és folyadékháztartásuk is instabilabb, azaz hamar kiszáradnak. Nem is gondolnánk, de egy hosszab autóút során is problémák adódhatnak. Utazás közben is ügyeljünk a jármű belső terének hőmérsékletére, továbbá a folyadékbevitelre. Gyermekeknél indokolt a legmagasabb faktorszámú naptejek használata!


Vízre szállás

A leggyakoribb tengerparti sérülések közé tartozik az éles sziklák, illetve különböző állatok okozta balesetek. Mindkettő ellen kiváló védelmet nyújt egy gumiszandál vagy búvárcipő. A sziklák okozta sebek szerencsére nagyon ritkán fertőződnek el a sós víznek köszönhetően, természetesen partra érve, ha nem figyelünk kellőképpen sokmindent össze szedhetünk. Szerencsére többnyire egy sebtapasz is elegendő.


Tengeri állatok

Európa körüli tengerekben leggyakrabban a tengeri sünök és a csalánozók jelenthetnek problémát. A tengeri sünökben leggyakrabban belelépünk, tüskéjük vége letörik és kellemetlen fájdalmat, későbbiekben gyulladásszerű tüneteket okoznak. Megoldást jelenthet a sérült testrészt ecetbe mártani, az ecet oldja a mésztüskéket.

Csalánozók úszás közben okozhatnak meglepetést. Csípésük kellemetlen, jelentkezhet bőrpír, viszketés, fájdalom, zsibbadás és sok más. A sérült testrészt sós vízbe (ne édesbe) áztassuk, majd mielőbb ecetes oldatba. Részletesebben a csalánozók csípésének ellátásáról ITT olvashat.


Figyeljünk a gyerekre!

Soha, még egyszer hangsúlyozzuk SOHA ne hagyjuk a 12 éven aluli gyereket felügyelet nélkül sem közvetlenül a parton, sem a vízben! Egyetlen akadály, egyetlen nagyobb hullám, egyetlen váratlan helyzet végzetes lehet. Akár néhány centiméteres vízbe is belefulladhat egy kisgyerek. Mindig legyünk mellette, nagyobbakat szemmel figyeljük biztonságos távolságból, azaz ahonnan még könnyen elérhetjük. Ne engedjük a gyereket étkezés után vízbe és mindig gondoskodjunk a napsugarak elleni védelemről!


A gumimatrac, gumicsónak, úszógumi is veszélyes!

Ezek az eszközök csak, hangsúlyoznánk ismét CSAK a partmenti vizekben használhatóak, ahol a gyermek (vagy felnőtt) lába még leér. A szél és a hullámok nagyon könnyen elsodorhatják, ilyenkor akár az is megfontolandó, hogy vízbe ugorva magukra hagyjuk azokat. Különösen a gumimatracok okoznak ilyenjellegű meglepetéseket. Egy kilyukadt gumicsónak, úszógumi egyetlen perc alatt is leereszthet, elegendő, ha az egyik műanyag hegesztés elenged pl. az intenzív napsugárzástól. A felfújható mentőmellények csak játékszernek tekinthetők! Ezek valódi biztonságot nem nyújtanak! Ha lehet, ezekből is olyat válasszunk, amely legalább két légkamrás, ha az egyik megsérül a másik még fenntarthatja használóját.


Kijelölt partszakaszok

Csecsemővel, kisgyerekkel lehetőleg olyanpartszakaszt válasszunk, ahol vízimentő felügyelet van!


Végezetül a checklista

- fejfedő - sapka, kalap, kendő
- világos, fehér hosszú ujjú és nadrág
- megfelelő faktorszámú naptáj
- UV védő ajakír
- napszemüveg
- gumiszandál vagy búvárcipő
- sebtapasz
- ecet
- csipesz - pl. csalánozók, tengeri sünök okozta sebek ellátásáhot
- napégés utáni bőrápoló
- búvárszemüveg, pipa
- tartalék fürdőruha
- pokróc, leteríthető törölköző
- háló, gyűjtőedény
 

Utolsó frissítés:
2013.06.09. (MZ)