Vízimentés 1. - Vizek veszélyei és megelőzés


Számtalan vízi baleset lenne elkerülhető, ha sokan tisztában lennének a vizek veszélyeivel és a megelőzésilehetőségekkel. Sorozatunk első cikkében ezeket mutatjuk be.

Hazánk azon szerencsés országok közé tartozik, ahol számtalan fürdési és vízisportolási lehetőség adódik, mivel tenger kivételével szinte valamennyi természetes víz típus megtalálható. Fürdésre alkalmas természetes vizeink közös jellemzője, hogy nem átláthatók, ez vészhelyzet esetén jelentősen nehezítheti a mentést.
 


Természetes vizek veszélyei

Akadályok a vízben

Talán a legtöbb vízibaleset a vízben lévő akadályok rovására írható. A vízbe dobott konzervdoboz, törött üveg, horog, de akár egy nagyobb kődarab, fadarab is okozhat komolyabb sérülést. Számos bányatóban hevernek komplett gépek, sodronyok, egyéb kitermelési berendezések. Természetes akadály nem csak emberi hatásra kerülhet a vízbe, a kidőlt fák, leomlott partfal ugyanúgy veszélyes lehet. Fontos tanács! Ismeretlen vízbe soha ne ugorjunk!


Kiépítetlen partszakasz

A fürdésre nem kialakított partszakaszok komoly veszélyt jelenthetnek. Számos víz alatti akadály, egyenlőtlen aljzat okozhat problémát, de számolni kell a csúszásveszéllyel, a kiszámíthatatlan mélyüléssel, akár a part leomlásával! Csak kijelölt helyen fürödjünk!


Áramlások

A szél, vízfolyások becsatlakozása, vízben lévő műtárgyak (pl. hídpillér, sarkantyú) a többé-kevésbé egyenletesen folyó víz áramlási viszonyait jelentősen megváltoztathatják, az ebből adódó pánik, kétségbeesett, átgondolatlan menekülés sajnos halálos is lehet.


Örvények

Az örvények függőleges irányú vízmozgást eredményeznek, nem ritkán erős szívóhatással.Gyakran alakulnak ki műtárgyak (pl. hídpillér) környezetében, de a vízijárművek (pl. hajók) is kelthetnek örvényeket. Örvénnyel nem csak természetes, hanem épített környezetben is találkozhatunk, leggyakrabban a medencék lefolyóinál. Örvény esetén vegyünk nagy levegőt, bukjunk le, majd az örvény alsó részén próbáljunk oldalra úszni, itt a legkisebb a szívóerő. Ne próbálkozzunk felfelé, vagy az örvény tölcsérének tetején oldalra úszni, mert feltehetően sikertelen lesz. A medencék lefolyójánál komolyabb kihívás elé nézünk, a leeresztőnyílás erős szívóhatással bír, az elmúlt években is fulladtak meg úgy gyermekek, hogy a lefolyórácshoz tapadtak.


Sarkantyúk

A sarkantyúk partvédő funkciót töltenek be nagyobb sodrású folyóink egyes szakaszain. A sarkantyúk közvetlen közelében, illetve a sarkantyúk között megváltoznak az áramlási viszonyok, nagyobb sodrás, örvények alakulhatnak ki. Az intenzívebb sodrás a műtárgynak lökheti az úszót, továbbá nehezítheti a kiúszást.


Eső

Esőben a vízfelszínén pára képződik, mely némiképp csökkentheti a víz felett 30-40 cm-rel az oxigén mennyiségét. Esőben ne fürödjünk!


Veszélyek a tengerben

Természetesen csupán néhány fontos tényezőt említünk meg a tengerrel kapcsolatos veszélyek közül. Az erős hullámzás könnyen csaphat egy felnőttet is a sziklafalnak vagy akár egy kisebb sziklának. A hullámok okozta hirtelen vízszintemelkedés váratlan reakciókat válthat ki még a tapasztalt úszókból is, és ahogy már említettük a pánik végzetes lehet! A partközeli területeken nem árt tudni, hogy az aljzathoz közelebbi vízréteg erősen befelé áramlik, így a partközeli, amatőr búvárkodás során fokozatosan befelé sodorja a fürdőzőt. Nem kis meglepetést okozhat a dagály. Apály idején elsétálunk a vízpartig, majd a dagály beköszöntével akár 100 méternél is nagyobb távolságot tehetünk meg úszva. Különösen veszélyes apály idején úszni, dagálykor a visszaút több száz méterrel is hosszabb lehet. Csak dagálynál fürödjünk!


Megelőzési tanácsok

Csak kijelölt fürdőhelyen fürödjünk!
Soha ne menjünk egyedül vízbe, mindig, legalább a parton legyen valaki velünk!
Ne ugorjunk ismeretlen vízbe!
Alkoholos (és egyéb tudatmódosító szer) hatása alatt ne menjünk vízbe!
A folyóvizek biztos úszástudást igényelnek!
Esőben ne fürödjünk!
Teli hassal ne menjünk vízbe!
Felhevült testtel ne ugorjunk vízbe!

Vizek veszélyei és megelőzés>>
A fürdés jogi szabályozása>>
A vízibalesetek okai>>
Önmentés>>
Eszközös társmentés>>
Közvetlen társmentés - vontatófogások>>
Közvetlen társmentés - szabaduló fogások>>
Mentés partról és csónakból>>
Tanácsok vízitúrázóknak>>
Baleset-megelőzés uszodában, strandon és aquaparkban>>
 
Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.06.15.