Mi legyen az otthoni elsősegély-felszerelésben?


Fertőtlenítő és gumikesztyű. E kettő mindenképp. Valamennyi nyílt sérülést, így vérzés, égés, marás, fertőtleníteni kell. Kültakarónk sérülése bejárati utat nyit a kórokozóknak, az ezek elleni védekezés az egyik legfontosabb szempont. A fertőtlenítő szer kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy az ne allergizáljon és közvetlenül a sebbe is belekerülhessen, ne csak a seb környékére. Erre legalkalmasabb a Betadine.

A gumikesztyű nélkülözhetetlen, még családtagok esetén is javasolt, hisz akármennyire megbízunk egymásban, akármennyire önfeláldozók vagyunk, bizony a vér útján terjedő betegségek közt továbbra is jó pár gyógyíthatatlan van. Számtalan méretű, színű gumikesztyű kapható kereskedelmi forgalomban, az egyetlen hátrány, hogy nem ritkán 100 db-os kiszerelésben.

A leggyakoribb háztartási balesetek közé a kisebb vágások és égések tartoznak. Előbbiek ellátásához jó minőségű ragtapasz, míg utóbbiakhoz égési kötszer javasolt. Természetesen nem árt felkészülni egy esetleges nagyobb sérülésre sem. A nagyobb vérzések ellátásához mull-lap és mullpólya szükséges, ezek közül is talán legpraktikusabb a 10x10 cm-es mull-lap, illetve a 10 cm széles mullpólya. Természetesen ennél kisebb (5 cm), illetve nagyobb (15 cm) sem árthat.

Fontos tudni, hogy az elterjedt, hagyományos mull kötszereken kívül ma már kaphatók lényegesen jobb minőségűek, melyeknek szavatossága akár 20 év is lehet, és a hagyományos mull kötszerrel ellentétben nem ragadnak a sebbe. Ami mindenképp javasolt, az ún. hálós kötözők beszerzése, melyek különböző méretben kaphatók, használatuk egyszerű és praktikus.

A végtagsérülések, konkrétabban a karsérülések ellátására hagyományosan a háromszögletű kendő terjedt el, a modernebb eszközök közül a flexibilis végtagrögzítő említhető meg.

Az egyéb, javasolt eszközök az alábbi összegzésben olvashatók:

- fertőtlenítő (Betadine)
- gumikesztyű
- mull-lap és mullpólya vagy egyéb kötszer
- hálós kötöző
- sebtapasz
- égési kötszer vagy égési zselé
- háromszögletű kendő vagy flexibilis végtagrögzítő
- olló
- kullancs- vagy szemöldökcsipesz
- izolációs fólia

 

 

Rendeljen elsősegély-felszerelést  a legjobb minőségű kötszerekkel, akár 20 év szavatossággal>>