Vízimentés 3. - A vízibalesetek okai


A leggyakoribb kiváltó okok mellett megismerkedhetünk a leggyakoribb sérülésekkel és halálokokkal is.
 

A vízibalesetek okai
 
Az esetek felében (50%!) az alkoholos befolyásoltság okozza a problémát mind a sérülések, mind a fulladások terén. Alkoholos állapotban, gyógyszer alkalmazása vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt sohe ne fürödjünk!

Második helyen a fizikai teljesítőképesség helytelen felmérése, nevezetesen a kifáradás vagy kimerültség szerepel. Mérjük fel fizikai kondíciónkat, ismerjük fel időben a kimerülés jeleit! Sajátítsunk el a görcsoldási technikákat, illetve tanuljuk meg a lebegést! Önmentés>>

Komoly, akár végzetes következménye lehet a kihűlésnek. A víz jelentős hőelvonóhatással bír, melynek felismerése szintén fontos tényező. A libabőr, a remegés, a kék-lilás ajkak a kihűlés figyelmeztető jelei közé tartoznak. Bővebben a kihűlésről>>

A reflexhatások közül a hidegvíz okozta hirtelen érszűkület érdemel említést. Különösen veszélyes, ha a nyaki ütőér összeszűkülése következik be, ez akár nyaki szorítástól is kialakulhat. A reflexhatások leggyakoribb kiváltója mikor hirtelen, felhevült testtel hidegvízbe ugrunk.

 
Ritkán, de előfordulhat hirtelen heveny betegség kialakulása is, amely olykot sajnos végzetes lehet. Kialakulhatnak keringési problémák - anginás görcs, infarktus, agyi ereket értintő zavar -, vércukorszint csökkenése, majd eszméletvesztés.

Traumás sérülések is okozhatnak életveszélyes, olykor halálos kimenetelű balesetet. Legfőbb veszély a vízbe ugrás. A víz alatti akadályok vagy a szerencsétlen vízbe érkezés végzetes lehet. Az életveszélyes traumás sérülések többsége a nyaki gerinc szakaszt, illetve a fejet érinti.

Végezetül említést érdemelnek az allergiás reakciók. Elsősorban tengeri állatok (pl. csalánozók) és növények csípése válthat ki olyan reakciót, amely végzetes lehet. 


Fulladás

A vízbe fulladás élettanilag többféle mechanizmus alapján következhet be.

A légutakba kerülő víz, a félrenyelés pánikreakciót válthat ki, amely részben fokozza a szervezet oxigénszükségletét, részben a légúti akadály eltávolítására irányuló reflexműködéseket (köhögés) akadályozhatja. Ritkán, de előfordulhat félrenyelésből (aspiráció) származó fulladás.

A hirtelen hidegvíz vagy a kihűlés következtében - de további okokból is - kialakulhat gégegörcs. Ilyenkor a gégefedő részben vagy teljesen lezárja a légcsövet, jelentős oxigénhiányt előidézve. Az oxigénhiány miatt eszméletvesztés következhet be, amely végzetes lehet.

Fehér fulladásról akkor beszélünk, ha valamilyen heveny állapot alakul ki, pl. infarktus, vércukorszint csökkenés. Ilyenkor a bajba jutott mindenféle próbálkozás nélkül merül a víz alá.

Vizek veszélyei és megelőzés>>
A fürdés jogi szabályozása>>
A vízibalesetek okai>>
Önmentés>>
Eszközös társmentés>>
Közvetlen társmentés - vontatófogások>>
Közvetlen társmentés - szabaduló fogások>>
Mentés partról és csónakból>>
Tanácsok vízitúrázóknak>>
Baleset-megelőzés uszodában, strandon és aquaparkban>>
 
Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 


 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frisstés: 2013.06.16.