Szezonális


 

Egy percre se hagyja gyermekét az autóban!


Minél kisebb a gyermek annál rosszabb a hő- és folyadékháztartása, azaz annál nehezebben alkalmazkodik a hőmérsékleti ingadozásokhoz. A kánikula beköszöntével a gépkocsik utasterében akár 60-70 Celsius-fokos hőmérséklet is kialakulhat, egy piros lámpás várakozásnál percenként nem ritkán egy Celsiussal is megemelkedhet a hőmérséklet. Képzelje el, mi történhet tűző napon, felhúzott ablakoknál néhány perc alatt!
 


Egyetlen percre se hagyja az autóban gyermekét!

Fizetés a benzinkútnál, csak beugrom egy ásványvízért, csak veszek egy szál virágot... Ennyi idő is elegendő ahhoz, hogy az autóban hagyott kisgyermek hőgutát kapjon, amely gyorsan életveszélyes állapotot alakíthat ki. Vegye a fáradtságot és vigye magával gyermekét is! Természetesen a legjobb az lenne, ha ezeket a kis apróságokat gyerek nélkül próbálnánk elintézni és nem ráncigálnánk ide-oda a gyermeket. Arról se feledkezzünk meg, hogy menet közben is felforrósodhat annyira a gépkocsi utastere, hogy a csöpségek hőháztartása felboruljon.


Vérnyomás és a hőség

A meleg hatására ereink kitágulnak, amely a vérnyomás csökkenését eredményezi. Ennek következtében fáradékonyabbak leszünk, továbbá növekszik reakcióidőnk. Természetesen a megfelelő folyadékpótlás sokat enyhíthet ezeken.

A magas vérnyomásos betegek - és egyéb szív és érrendszeri betegségben szenvedők - szervezetét nagyon megterheli a kánikula, ők kerüljék a kint tartózkodást!


Vigyázzunk a házi kedvencekre is!

Őket se zárjuk az autóba rövid időre sem! Gondoskodjunk mindig árnyékról és megfelelő mennyiségű ivóvízről!

További cikkek a hőártalmakról>>

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.06.17.