Veszélyes darázscsípés


A hazai rovarfauna tagjai közül a méhek és darazsak csípése vált ki leggyakrabban allergiás reakciót. Az európai lakosság kicsivel több, mint egy százalékánál jelentkeznek allergiás tünetek, szerencsére a súlyos esetek száma azonban kevés.
 


Tünetek

A darázs- és méhcsípés általában éles fájdalommal jár, a csípés helye megduzzad, fájdalmassá válik. A kialakult duzzanat és fájdalom napokig megmarad, súlyosabb esetben tovább terjed.


Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot! Ügyeljen, hogy az állat ne okozzon újabb csípést/harapást!

2. Nyugtassa meg a sérültet! Ültesse le!

3. Hűtse hideg csapvízzel vagy jegelje a sérülést!

4. Mielőbb vegye le a testékszereket a sérült testrészről, pl. gyűrű, karkötő stb.!

5. Fertőtlenítse a csípés/harapás helyét!


Egyéb házi praktikák

A legáltalánosabb ellátási lépés - ahogy fent említettük - a hideg vizes hűtés, ez azonnal összehúzza a hajszálereket, így csökkentve a vérbőség és a vízenyő kialakulását. Ha pontosan betudjuk azonosítani az állatot, azaz felismerjük, hogy méh- vagy darázscsípésről van szól használhatunk egyéb szereket is. A darazsak csípése lúgos kémhatású, így savas oldatokkal enyhíthető pl. ecettel, citromlével. A méhcsípés ezzel szemben savas kémhatású, így ez esetben lúgos oldatot használjunk pl. szappanos vizet vagy vízben oldott szódabikarbónát.

Mikor NAGY a baj?

Allergiás reakció bármely életkorban kialakulhat, így, ha valakit csípet már meg - akár többször - darázs vagy méh és akkor nem voltak allergiás tünetei a későbbiekben ez még kialakulhat. Az immunrendszer túlzott működése során anafilaxiás sokk alakulhat ki, amely végső esetben légzés és keringés összeomláshoz, azaz életveszélyes állapothoz vezethet. Szintén életveszélyes állapotot okozhat a légutak beszűkülése, elzáródása.

Szerencsére számos figyelmeztető jel utal a helyzet súlyosságára.


Figyelmeztető jelek

Íme az allergiás reakció leggyakoribb jelei:

- csalánkiütések - viszkető piros pöttyök - megjelenése a bokán, csuklón egyéb testrészen
- ajkak és/vagy nyelv megduzzadása és/vagy zsibbadó érzése
- nehézlégzés
- verejzékezés
- nyelési nehézség
- zsibbadás bármely tetrészen


Mit tegyen az allergiás reakciók felismerésekor?

Nyugtassa meg a sérültet, ültesse vagy fektesse le. Alkalmazzon hideg vizes borogatást és az állapotromlás függvényében jutassa orvoshoz vagy hívjon mentőt!


Hívjon mentőt (104), ha

- nehezített a légvétel,
- szédül, ájulásközeli érzése van,
- eszméletét vesztette.


További teendők

Mérlegelje, hogy antihisztamint, illetve fájdalomcsillapítót ad-e a sérültnek.


Mit tegyünk, ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk a darázscsípésre?

Gyógyszertárban kaphatók olyan készítmények, melyek előre töltött tollban (injekció) kerülnek forgalomba, sürgősségi intramuszkuláris injekciózáshoz. Ezen szerek rovarcsípések vagy marások, ételek vagy gyógyszerek következtében kialakuló anafilaxiás sokk vagy allergiás reakció sürgősségi kezelésére lehet használni. Pl. EpiPen, epinefrin (ami valójában adrenalin).

Így kell használni az EpiPen-t:
 


 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.06.20.