Amputáció


Fogalma

Amputációról szűkebb értelemben akkor beszélünk, ha egy testrészt veszítünk el, míg tágabb értelemben a szervek eltávolítását is az alatt értik. Két főbb csoportját különítjük el, a baleseti és a sebészeti (tervezett) amputációt. Baleseti amputáció nem szándékosan jön létre, valamely külső, rendszerint mechanikai hatás következtében a sérült testrésze részben vagy teljesen elválik a testtől. Nagyon ritkán a mentők is végeznek helyszíni amputációt, például amikor egy beszorult sérült életesélyei jelentősen csökkennek, ha amputáció segítségével nem szabadítják ki a testét. A sebészeti amputáció eltervezett, műtéti körülmények közt végzik, pl. súlyos vérkeringési zavarral bíró végtag esetében.

A háztartási amputációs balesetek többsége ún. kis amputáció, általában a sérült ujja(i) válik(nak) el a kézfejtől. A nagy amputáció súlyosabb közlekedési balesetek, ipari balesetek következménye lehet, a kar vagy a láb egyes részeinek elválása.


Okok

Az esetek többségében munkahelyi balesetként, éles munkaeszköz okozza az amputációt, kisebb részben közlekedési baleset következménye.


Tünetek

- a testtől részben vagy teljesen elvált testrész,
- vérzés,
- erős fájdalom.

Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!

2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Lehetőleg fektesse le!

3. Lehetőleg steril anyaggal gyakoroljon direkt nyomást a sérülésre!

4. Hívjon mielőbb mentőt (112)!

 

Az amputáció során a szervezetet olyan mértékű sokk éri, hogy a nagyerek (artériák) reflexszerűen összehúzódnak, így relatíve csekély vérzés kíséri. Ez persze nem azt jelenti, hogy a laikus számára nem lehet rémisztő a távozó vér mennyisége. Végtag-amputáció esetén, a vérzéscsillapítás céljából alkalmazható szorítókötés. Ehhez erre a célra előre gyártott eszköz használandó, a rögtönzött eszközök (pl.: nadrágszíj) hatékonysága lényegesen gyengébb. Amennyiben a rendelkezésre álló érszorító alkalmazása mellett dönt, a csonkolt rész felett kb. 4-5 cm magasságban kösse el a végtagot. A sérülés sokszor ezt nem teszi kivitelezhetővé, ez esetben a lehetőségek szerint járjunk el.

Szorítókötésként alkalmazhatók az ún. tourniquet-ek.


További teendők:

Keresse a kivérzéses sokk jeleit (sápadtság, émelygés, száraz ajkak és nyelv, szomjúság)! Ezektől függetlenül is mérlegelheti a sokkfektetés alkalmazását, különösen erős vérzésnél. A sokkfektetés során a földön fekvő sérült lábát emelje fel kb. 30-45 fokban, így biztosítva az agy vérellátását.

Ha lehetőség van rá (pl. kisebb amputáció, kisebb vérzés), fordítson figyelmet a fertőtlenítésre, majd steril kötszerrel készítsen rögtönzött nyomókötést! A nyomókötés elkészítését követően a direkt nyomást továbbra is fenn kell tartani!

Indokolt a sérült lehűlés elleni védelme, használjon takarót vagy izolációs fóliát!

Keressen további sérüléseket és kövesse folyamatosan nyomon állapotát.

 


Amputált testrész ellátása

A baleseti amputációnál sokszor felmerül a rehabilitációs műtét lehetősége. A csonkolt testrész (amputátum) mikrosebészeti műtéttel olykor visszavarrható. Ehhez azonban nélkülözhetetlen az amputátum megfelelő ellátása.
 

A csonkolt testrészt fertőtlenítse, majd kösse be steril kötszerrel!
 Ezt követően helyezze nylonzacskóba, azt zárja légmentesen!
 
A légmentesen lezárt zacskót helyezze jéggel (jég:víz 1:1 arányú keveréke) telt zacskóba/edénybe.
 


Lehetőség szerint írja fel a sérülés pontos időpontját, helyszínét és a sérült nevét.


Amit NE tegyen!

NE mossa le az amputált testrészt vízzel! NE érintkezzen az amputátum közvetlenül a jéggel!

További teendők

Végezzen teljes betegvizsgálatot, keressen további sérüléseket!

 


 
Szerző: Marsi Zoltán

Utolsó frissítés:
2022.12.10. (MZ)
2016.01.02. (MZ)
2013.01.05. (MZ)
2011.12.26.