Vízimentés 6. - Közvetlen társmentés, vontatófogások


Ha a mentést a vízből kíséreljük meg komoly veszélyben vagyunk, ezért csak kellő elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában próbáljuk azt meg. Legegyszerűbb helyzet mikor a vízben lévő magánál van és együttmőködik a mentésben. Ilyen esetben elegendő valamilyen vontatófogást alkalmazni.
 
FIGYELEM! A vízből mentés komoly elméleti és gyakorlati felkészülést igényel! Tankönyvekből, jegyzetekből, internetes forrásokból NEM sajátítható el.

Jelen bejegyzés csupán ismeretterjesztő szándékkal készült!

Ha a vízben lévő érzi, hogy kimerült, görcsöt kapott, önmagától képtelen partra jutni, azonban eszméletét nem vesztette el, velünk együttműködik, nem próbál minket átkulcsolni és képes arra, hogy kezével belénk kapaszkodjon vontatófogást éredemes alkalmazni.

Ennek legegyszerűbb módja, ha a sérült mindkét kezével megfogja vállunkat, a mentő személy pedig mellúszásban - normál, nem kimerítő tempóban - úszik a part felé.
 

A kimentés kivitelezhető úgy is, hogy két segélynyújtó van, mindketten mellúszásban úsznak, a bajba jutott bal karjával a baloldali segélynyújtó jobb vállát, jobb karjával a jobb oldali segélynyújtó bal vállát fogja meg. Így két segélynyújtó végzi a partra juttatást. Mindkét esetben a bajba jutott lábtempóval segítheti a mentést.


Eszméletlen sérült

Ha a sérült eszméletét vesztette vagy keringése leállt olyan mentési formát kell választani, amely biztosítja, hogy légző nyílásai a víz felett legyenek. Erre szolgál - többek közt - a kétkezes fejfogás. A segélynyújtó mindkét kezénél megfogja a háton fekvő sérült fejét, hüvelyk és mutató ujja közt van a bajba jutott füle, légző nyílásai a víz felett. A mentő személy háton úszik, a mellúszáshoz hasonló lábtempóval.
 A vízimentő szakirodalom számos egyéb lehetőséget ír - vontató hónaljfogás, hajfogás, ruhafogás stb. - ezek azonban nagyobb gyakorlatot igényelnek és talán kissé nehezebben kivitelezhetők.

Vizek veszélyei és megelőzés>>
A fürdés jogi szabályozása>>
A vízibalesetek okai>>
Önmentés>>
Eszközös társmentés>>
Közvetlen társmentés - vontatófogások>>
Közvetlen társmentés - szabaduló fogások>>
Mentés partról és csónakból>>
Tanácsok vízitúrázóknak>>
Balesetmegelőzés uszodában, strandon és aquaparkban>>

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület>>


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.07.04.