Vízimentés 8. - Mentés partról és csónakból


Bejegyzésünk a mentett személy vízből történő kiemelését mutatja be legyen szó medencéről, természetes partról vagy csónakról.


Kiemelés medencéből

Akár eszközzel, akár közvetlenül, akár magától jutott a bajba jutott a medence széléhez kiemelése megfelelőú technikát igényel.

1. Egyik karját helyezzük a medence szélére, ügyelve, hogy légzőnyílásai víz felett legyenek, majd alkarjának közepét tenyerünkkel fogjuk meg.

2. Ha vízben vagyunk alkarjára támaszkodva emeljük ki magunkat a vízből.

Kiemelésre több technika is lehetséges.

3. Hónalja alatt átnyúlva fogjuk meg alkarját (Rautek-féle műfogás), majd testét kissé "megrugóztatjuk" - kiemeljük, vissza eresztjük - és a harmadik emelésnél ("rugóztatás") kiemeljük. Vigyázat! A medence széle gerincsérülést okozhat!

 
 


További lehetőség, hogy egy másik társ a medence széléhez áll és annak hátán húzzuk ki a bajba jutottat.


Kiemelés természetes partról

Természetes part - tó, tenger, folyó stb. - esetén általában nem a magasság (medenceszél) okozza a problémát, hanem a terepviszonyok (sziklák, kövek) és a távolság. Itt mindenképp érdemes több segélynyújtó bevonni és a sérült megemelésével juttassuk a partra.


Csónakból mentés

A csónakból mentés lényegesen biztonságosabb, mint a közvetlen társmentés, azonban a sérült kiemelése nem megfelelő technika esetén beborulást eredményezhet.

Figyelmet igényel a bajba jutott megközelítése. A hullámzás az erősebb szél könnyen a sérültre tolhatja a csónakot, ha nem vagyunk körültekintőek. Célszerű a sérültet sodrással szemben megközelíteni, lehetőleg a csónak orrával. Ha elértük szólítsuk fel, hogy ne próbálja a csónakba emelni magát - reflexszerűen ez következne - segítünk neki. A hirtelen csónakba emelés könnyen borulást okozhat.

Lehetőség szerint a csónak végénél segítsük ki a sérültet!

Könnyen boruló (kenu, kajak), illetve instabil (gumicsónak) vízijármű esetén ne próbáljuk meg a kiemelést. A bajba jutott kapaszkodjon a jármű szélébe és úgy evezzünk partra. Nehezíti a mentést, ha eszméletét vesztette vagy testhőmérséklete lehűlt.

Vizek veszélyei és megelőzés>>
A fürdés jogi szabályozása>>
A vízibalesetek okai>>
Önmentés>>
Eszközös társmentés>>
Közvetlen társmentés - vontatófogások>>
Közvetlen társmentés - szabaduló fogások>>
Mentés partról és csónakból>>
Tanácsok vízitúrázóknak>>
Baleset-megelőzés uszodában, strandon és aquaparkban>>

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület>>
 


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.07.04.