Tanácsok vízitúrázóknak


Hogyan készüljünk fel a biztonságos vízitúrára? Milyen egészségügyi problémák adódhatnak és hogyan kezeljük azokat?
 


Megelőzés

Védekezzünk! De mi ellen? Védekezzünk a Nap okozta problémák ellen, napégés és napszúrás. Napszúrás ellen viseljünk fejfedőt (sapka, kalap, kendő), időnként nem árt bevizezni azokat. Napégés ellen használjunk magas faktorszámú naptejet, de célszerű lehet rövidnadrág vagy póló viselete is. Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, ez szintén a hő okozta problémáktól véd minket.

Evezés során ügyelünk tenyerünk épségére, lehetőség szerint időnként váltsunk kezet, használjunk kesztyűt. Dörzsölés, hólyagok megjelenésekor azonnal alkalmazzunk sebtapaszt, ez jelentősen csökkenti a további károsodást.

Ne feledkezzünk meg a rovarok okozta kellemetlenségekről sem. Használjunk rovarriasztóü spray-t vagy krémet a szúnyogok, böglyök ellen!

Mentőmellény! Testsúlynak megfelelő méretű mentőmellény, lehetőleg mindenkinek!


Leggyakoribb problémák és kezelésük

A tenyér és az evező közti súrlódás, dörzsölés eleinte bőrpírt okoz, majd megjelennek a hólyagok. A nyílt sérülés fertőtlenítést igényel, és legyen szó nyílt vagy zárt sérülésről célszerű tapasszal fedni megelőzve a további károsodásokat.

A napégés ellátására az égési kötszerek a legalkalmasabbak, ezek hiányában hideg vizes borogatással nyugtassuk a bőrt. Kerüljük a tejfölt és egyéb népi praktikákat! Hólyagos égésnél indokolt lehet a fertőtlenítés.

A napszúrás leggyakrabban fejfájással, émelygéssel és hányingerrel jár. Ilyenkor mindenképp kerülni kell a napon tartózkodást, fektessük a sérültet hűvös helyre. Pihenve a tünetek néhány órán belül enyhülnek. Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról!

A vízben és vízparton lévő tárgyak (faág, üvegszilánk, kő) könnyen okozhatnak vérző sérüléseket, de kisebb baleset a csónakban is érhet minket. Alaposan tisztítsuk meg a sebet és használjunk bőven fertőtlenítőszert, helyzettől függően folyékony vagy krém formában. A sebeket mindenképp fedjük sterilen, majd ügyeljünk rá, hogy a kötést ne érje víz. Lehet próbálkozni vízálló kötszerekkel is. Az átázott kötés segíti a kórokozók elterjedését, továbbá nehezíti a sebgyógyulást.

A rovarcsípésekre leghatékonyabb a hidegvizes hűtés. Alkalmazhatő csípés utáni kenőcs is, azonban ügyeljünk arra, hogy ezen kenőcsök egyrészét nem érheti közvetlen napsugárzás!


Elsősegély-felszerelés

- fertőtlenítő oldat és/vagy krém
- ragtapasz
- mull-lap
- mullpólya
- égési kötszer
- csipesz, kullancsipesz
- rovarriasztó spray vagy kenőcs
- csípés utáni szer
- láz- és fájdalomcsillapító
- kalcium- és magnézium-tabletta izomlázra, izomgörcsre, allergiára
- sportkrém húzódásra, izomlázra
- mentőmellény

Vizek veszélyei és megelőzés>>
A fürdés jogi szabályozása>>
A vízibalesetek okai>>
Önmentés>>
Eszközös társmentés>>
Közvetlen társmentés - vontatófogások>>
Közvetlen társmentés - szabaduló fogások>>
Mentés partról és csónakból>>
Tanácsok vízitúrázóknak>>
Balesetmegelőzés uszodában, strandon és aquaparkban>>
 
Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület>>
 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.07.04.