Békamérgek


Tudta, hogy minden béka mérgező? Úgy ám! A kétéltűek bőre méregmirigyeket tartalmaz, szerencsére a hazai fajok méreganyaga csupán kisebb irritációt okoz, azonban egyes trópusi fajok életveszélyesek!
 

A 400 millió éves evolúciós múltra visszatekintő kétéltűek hatezerre becsült fajszámukkal a gerincesek egyik legkisebb és egyben legveszélyeztetettebb törzse, fajaik több, mint felét kipusztulás fenyegeti. Életük során többségük eltávolodik a víztől, attól függetlenül is megél - igaz a levegő nedvessége életben maradásukhoz nélkülözhetetlen - azonban szaporodásukhoz vízre van szükség, hisz petéik, majd lárvájuk ebben fejlődik. Három csoportjuk közül kettő közismert, farkatlan kétéltűek közé tartoznak a békák, farkos kétéltűek közé a szalamandrák és a gőték, a lábatlan kjétéltűek azonban hazánkban kevésbé ismertek, Dél-Amerika mellett kisebb faj- és egyedszámban Afrikában és Ázsiában is előfordulnak.

Hazai képviselőik és mérgeik

Hazánkban tizennyolc (időnként vitatott 16) kétéltű faj él, közülük mindegyik védelmet élvez. Jellegzetes, élénk hasszínűkről könnyen felismerhető, 5-6 cm nagyságú vöröshasú (síkvidéki) és sárgahasú (hegyvidéki) unka ijedtében jelentősen növeli bőrváladéka termelését, így testük felülete gyakran habos lesz. A fokhagymaillatú váladék szembe, szájba vagy orrba jutva égő, csípő érzést vált ki.

A 8-13 cm-es varangyok szintén két fajjal képviseltetik magukat hazánkban, mind a zöld, mind a barna varanggyal akár településeken is találkozhatunk. Bőrmirigyeik bufotenint és bufiviridint termelnek, amelyek a hazai fajok közül a legerősebb méreganyagoknak tekinthetők. Szerencsére a nyálkahártya és bőrirritációnál komolyabb tünetre nem kell számítanunk. A bufotenint a fültőmirigyükből is ürítik, olykor tudatmódosító szerként, illetve afrodiziákumként használják.

A kisméretű, alig 5 cm-es zöld levelibéka mérge hemolitikus hatású, azaz vörösvértesteket elpusztító hatással bír. Szerencsére komoly aggodalomra nincs ok, az állat testén található mennyiség igen csekély, teljesen veszélytelen mennyiségű.

Az Aggteleki Nemzeti Park címerállata, a foltos szalamandra is rejteget némi veszélyt. Méreganyaga a szamandarin az idegrendszerre gyakorol hatást, fokozza a vérnyomást, görcsöket válthat ki, sőt érzéstelenítő hatással is bír. Azonban itt is megnyugtatunk mindenkit, oly kicsiny mennyiségű, hogy maximum nyálkahártya-irritációt válthat ki.

A hazai fajok méreganyaga

A fentiekből kitűnik, hogy a hazai kétéltű fajok méreganyaga igen szerény mennyiségű, mérgezést semmilyen esetben sem válthat ki. Legrosszabb esetben nyálkahártya- és bőrirritáció alakulhat ki, amely kézmosással teljesen elkerülhető.

Tünetek (hazai fajok esetén)

- nyálkahártya (orr, száj, hüvely, makk) irritáció - csípő, égető érzés
- bőrirritáció - csípő, égető érzés
- szemirritáció - csípő, égető érzés

Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot! Ügyeljen, hogy más testfelülettel ne érintkezzen az állat!

2. Öblítse le az érintett testfelületet bő vízzel.

3. Öblítés után használjon bőrnyugtató krémet!

Forduljon orvoshoz, ha

- a tünetek fél óra elteltével sem csillapodnak
- jelentős fájdalom, jelentős szemváladékozás jelentkezik.

Allergiás reakciók nem ismertek!

Megelőzés

Alapos kézmosás valamennyi méreganyagot (hazai kétéltű faj) könnyedén eltávolítja, egyéb teendő nincs.

A veszélyes trópusi fajok

A Dél-Amerikában honos nyílméregbékák neve onnan ered, hogy bőrük váladékát az indiániok nyílaik hegyére kenték, majd ezzel vadásztak. Az igen élénk és változatos színű békák számos méreganyagot termelnek, egy alig 3 cm-es egyed váladéka akár 50 nyílhegy készítésére is alkalmas. Jelenleg a legveszélyesebbnek -, amely egyébként valamennyi veszélyes állat között is előkelő helyen szerepel - az arany nyílméregbékát tekintik. A Kolumbia esőerdeiben őshonos faj neurotoxint, azaz idegmérget termel, amely az idegsejtek közötti információ átadást akadályozza. Egyetlen milligramm méreg akár 20 felnőtt ember megöléséhez is elegendő.

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.08.24.