Legyen naprakész elsősegély-oktató!


Az információkeresés a múlté! Rengeteg idő, a hatékonysága borzalmasan alacsony. Bemutatjuk, hogyan legyen naprakész, ráadásul a források többségét is megkerestük Ön helyett.

Induljunk ki a jelenből. Elsősegély-óráján valami újdonságot, érdekességet szeretne bemutatni. Megnyitja kedvenc böngészőjét és elkezd mindenféle, Ön által kitalált kulcsszavakat beírni. Mindegyikre talál több ezer találatot, majd elkezdi azokat átfutni. Néhányba bele-bele olvas. Ez a módszer (már rég) a múlté! Kerülje el az információszennyezést, legyen naprakész!

Első lépés

Keresse meg azon oldalakat, melyek szakmailag érdekesek lehetnek. Egy kicsit most legyünk részrehajlók, példánkban legyen ez az információforrás az elsosegely.hu. Az oldal tetején talál egy RSS-s ikont , ez az ikon arra szolgál, hogy az általunk kedvelt, hitelesnek tartott oldalak információváltozásairól, friss híreiről automatikusan értesüljünk. Nem hírlevél! Senki ne féljen attól, hogy e-mailre vagy telefonra kap azonnali értesítést (persze ennek is megvan a lehetősége)!  Mielőtt továbbmennénk, tekintsük át, hogyan jelölhetik még az RSS kódot! Íme néhány lehetőség:

Mit kezdjünk az RSS (XML) kódjainkkal?
 

Számos lehetőség adódik, kiválasztottuk a szerintünk legkönnyebben használhatót.
A http://cloud.feedly.com használata rendkívül egyszerű, kategóriákat hozhatunk létre, pl. Oktatás, Hobbi, Kardiológia stb. Csupán egy google-fiók szükséges hozzá (gmailes e-mail cím). Az alkalmazást természetesen okostelefonra is letölthetjük.

Mitől egyszerű ez?

A rendszer napi szintű áttekintése 100 forrás(!) esetén kb. 5-10 perc. Ezt látjuk:
 
 

A bal oldali oszlopban a forrás, mellette az aktuálisan megjelent hír. A felhasználó felület természetesen állítható, választhatunk nagyobb méretet vagy fényképes verziót is többek közt. A fenti kép a számomra legáttekinthetőbb arculatot mutatja. Abban az esetben, ha szabadságon vagyunk, nem kell attól tartani, hogy végtelen bejegyzés jelenik meg. Pontosabban a bejegyzések megjelennek, viszont egyetlen (ismétlem, egyetlen) gombnyomással minden olvashatóvá tehető.


Mit ajánlunk?

A kínálat nem túl bő, így ha valaki hiteles, követni érdemes forrásokat talál, örömmel vesszük, ha elküldi az elsosegely@elsosegely.hu e-mail címre.

A hazai oldalak közül rendszeresen frissül:

mediq.blog.hu
mentok.blog.hu
tanarblog.hu

Idegen nyelvű oldalak közül követésre javasoljuk:

http://blogs.redcross.org.uk/
http://firstaid.about.com/


 

Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2013.10.05.