Koponyasérülés


Fogalma

A koponyát ért ütés többféle sérülést alakíthat ki:

 1. Lágyrészsérülés - hematóma, vérzés
 2. Koponyatörés
 3. Agyrázkódás

A koponyacsontok elsődleges feladata az agy védelme, ennek megfelelően sérülésük, törésük komolyan kezelendő. Ezek súlyos, nem ritkán életveszélyes sérülések. A fej helyzete, súlya, illetve a koponyacsontok vastagsága miatt gyakorlatilag már egy kisebb ütés is okozhat komolyabb sérülést.

Koponyasérülésre gondolhatunk, ha a sérült beütötte a fejét, lépcsőn esett el, autóbalesetet szenvedett, magasból esett vagy elgázolták. Gyakori a koponyasérülés sportoláskor, illetve csecsemő- és kisgyermekkorban. Ez utóbbi életkorban sajnos a vezető halálokok között szerepel ez a sérüléstípus.

 

Koponyatörés

Tünetek

 • duzzanat, dudor,
 • vérzés az ütés helyén,
 • pápaszem hematóma,
 • fejfájás,
 • szédülés,
 • fáradtság, aluszékonyság,
 • hányinger, hányás,
 • görcsroham,
 • zavart tudat,
 • emlékezet kiesés,
 • rövid ideig tartó vagy tartós eszméletlenség,
 • légzési és/vagy keringési zavar.

Pápaszem hematóma esetén az egyik vagy mindkét szem körül figyelhető meg kékes elváltozás, vérömleny, bizonyos esetekben akár a szemben is megfigyelhetünk bevérzéseket.

Az agykoponya leggyengébb része a koponyaalap, amelyen számos nyílás, járat található, ezeken keresztül erek és idegek futnak. Ennek megfelelően a koponyaalap igen sérülékeny, baleset következtében törései könnyen kialakulhatnak.

Koponyalapi törésre utalhat:

 • vérzés a hallójáratból,
 • vérzés az orrnyílásból,
 • vérzés a garatfalon.

A vér gyakran az agyfolyadékkal keveredik.


Elsősegély

A koponyasérült ellátásakor mindig mérlegelni kell a gerinc, elsősorban a nyaki gerincszakasz sérülésének lehetőségét! Amennyiben ez nem zárható ki törekedni kell a sérült mozgatásának mellőzésére!1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!

2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse vagy fektesse le!

Amennyiben a gerincsérülés nem zárható ki, ne mozgassa a bajba jutottat! Ez esetben lehetőleg mielőbb fogja meg a sérült fejét, hogy a nyakcsigolyák mozgását minimalizálja.


4. Végezzen teljes betegvizsgálatot! Keresse az agyrázkódás tüneteit!

Külső tünetek nélkül minden fejsérült fejét tapintsa át. Keressen dudorokat, deformitásokat, vérzéseket. Érdemes megtekinteni a potenciális fejsérült fülét, orrát, nincs-e vérzésre utaló jel.

5. Mielőbb hívjon mentőt (112)!

6. A vérzéseket próbálja csillapítani!

7. Óvja a környezeti tényezőktől! Használjon takarót vagy izolációs fóliát!

 

Amennyiben a koponyaalapi törés gyanúja felmerül (vérzés az orrjáratból, vérzés a hallójáratból, vérzés a garatfalon) törekedjen arra, hogy a vér szabadon távozhasson! A koponyaűrben felhalmozódó vér fokozhatja a koponyaűri nyomást, amely veszélyezteti az agy megfelelő működését!

Eszméletlen koponyasérült, ha a gerincsérülés kizárható stabil oldalfekvésbe helyezhető, amennyiben koponyaalapi törésből származó vérzése van törekedjen arra, hogy a vér szabadon távozhasson! Pl. a vérző fül lefelé legyen.

Korábbi szakirodalomban orrvérzés és garatfali vérzés esetén javasolják az eszméletlen sérült hasra fektetését úgy, hogy légzőnyílásai lefelé legyenek. Ez esetben a sérült homlokát és állát párnával támasztják alá. Az ellátás kivitelezhetősége és eredményessége megkérdőjelezhető.

Amennyiben a gerincsérülés nem zárható ki, a súlyos sérült légútbiztosításának megfelelően járjon el!

 

Amit NE tegyen!

Kímélje a sérültet a felesleges mozgatástól!


Hívjon mentőt (112) vagy forduljon orvoshoz!

Koponyatörés esetén mindig indokolt a mielőbbi mentőhívás!

  

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 


Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató

Utolsó frissítés:
2018.02.17.
2016.01.03. 
2013.03.17.
2013.01.03. 
2012.03.11.
2011.10.04.