Paracetamol mérgezés


A paracetamol az egyik legnépszerűbb fájdalom- és lázcsillapító. Kevés mellékhatása miatt recept nélkül kapható készítmények, nem körültekintő alkalmazás esetén azonban okozhatnak mérgezést.

Túladagolás elsősorban akkor alakul ki, ha valaki különböző nevű, azonban azonos hatóanyagú (paracetamol) gyógyszert szed be. Több paracetamol hatóanyagú gyógyszer szedése esetén vese- és májkárosodás léphet fel, súlyos túladagolás esetén pedig akár halálos májkárosodás is kialakulhat! Nemcsak a túladagolás, a tartós szedés is okozhat vese- és májkárosodást!
 

A mérgezés kezdeti tünetei általánosak - sőt, a kezelt betegséggel gyakran megegyezőek -, émelygés, hányinger, hányás, fáradékonyság. Sajnos a súlyosabb mérgezés csak előrehaladott állapotban érzékelhető, így többségében valamilyen szövődmény is fennmarad.

Legismertebb paracetamol tartalmú készítmények: Coldrex, Efferalgan, Neo citran, Panadol, Paracetamol, Rubophen, Saridon.

Növeli a mérgezés kockázatát az idősebb életkor és az alkohol fogyasztása.

Mérgezéssel kapcsolatos statisztikák az Egyesült Államokból állnak rendelkezésünkre, hetente 50 millió amerikai állampolgár vásárol paracetamol tartalmú készítményt, a halálos mérgezések száma 150-re tehető évente.

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.10.07.