Mindent a szívbetegségekről


Összesen 24 szívbetegséget, illetve szívbetegség gyógyításával kapcsolatos folyamatot muta be az Amerikai Szív Társaság ábra és animáció gyűjteménye ITT.

Nézzünk néhány példát!
 
Angina

Az angina olyan mellkasi fájdalom vagy diszkomfort érzés, mely a szív oxigénhiányából ered. A szív saját vérellátásáért felelős koszorúerek idővel és az egészségtelen táplálkozás miatt eltömődhetnek, ez akadályozva a vérellátást oxigénhinyos állapotot idéz elő. Az angina egyes típusai könnyen gyógyíthatók, míg mások csak komolyabb beavatkozással.
Koszorúér vizsgálat

A koszorúerek röntgensugaras vizsgálata kiválóan alkalmas az eltömődött erek kimutatására. A vizsgálat során kontrasztanyagot juttatnak a szervezetbe, melyet a készülék kimutat, jeletve a véráramlás szűkülését. Ezt a vizsgálatot mutaja be az animáció.
Angioplasztika

A beszűkült vagy elzáródott koszorúerek megnyitására szolgáló beavatkozás. Az eljárás során gyakran egy stent beültetését is elvégzik. Valamely artérián keresztül juttatják be a szervezetbe  akatétert, majd ezt egészen az érintett koszorúérig elvezetik. A szükülést vagy elzáródást elérve a stentet kinyitják, sűrű fémhálójának köszönhetően ezáltal az érszakaszt megnyitja.
 
  Aritmia

Szívritmuszavar, melyet a szív elektromos ingerültvezető rendszere okoz. Az aritmia következtében a pulzusszám csökken vagy felgyorsul. Percenként 60 összehúzódás alatt  bradycardiáról, percenként 100 összehúzódás felett tachykardiáról beszélünk.
  Érszűkület (Atherosclerosis)

Az érfalakra lerakódó plakkok az erek keresztmetszetének szűkülését, rugalmasságuk csökkenését okozza, mely előbb utóbb magas vérnyomásban realizálódi, továbbá csökken a létfontosságú szervek oxigénellátása. A szükületet először a zsírlerakódások okozzák, ezek a későbbiekben lágy, majd kemény plakkokká alakulnak.
  Pitvarfibrilláció

A pitvarfibrilláció egy elektromos zavarra vezethető vissza, mely szabálytalan szívverést (aritmia) okoz, növelve az agyi érkatasztrófa, illetve más szívvel kapcsolatos szövődmények kialakulási esélyét. A szív felső, pitvari részében kialakuló zavar gátolja a normális véráramlást.
  A szív normál működése
 
Az animáció a szív normál működését mutatja be. Hogyan indul ki az oxigénben dús vér a bal kamrából, majd a testből, hogyan tér vissza a jobb pitvarba, hogy onnan a jobb kamrán keresztül a tüdőbe folytassa útját. Végül az oxigénnel töltődött vér a bal pitvarba jut, így zárva a teljes keringést.
  Szívkatéterezés

A szívkatéterezés egy olyan speciális eljárás, melynek során valamely artérián keresztül egy speciális fémszálat (katéter) vezetnek a szívbe. Ennek segítségével kontrasztanyagot fecskendeznek be, mely röntgen felvétel (angiogram) segítségével segít feltérképezni a szív ereinek állapotát.
  Reszinkronizációs kezelés

A szív belső részén, az ún. Tawara-szárak hibás működéséből adódó ingerületvezetési probléma, a szív elégtelen működését eredményezi (szívelégtelenség). A betegség kezelésére speciális pacemakert használnak.
  Nyaki ütőér műtét

Az érelzáródás egyik legveszélyesebb típusa, mikor az agy vérellátásáért felelős erek valamelyike szűkül vagy záródik el. Ez esetben a szűkületet vagy elzáródást okozó plakkot távolítják el a nyaki ütőér mütéte során.
  Koleszterin
 

A koleszterin nevű, zsírszerű anyagnak több típusa ismert, ezek közül az alacsony sűrűségű (LDL) kiválóan alkalmas arra, hogy az erek falára lerakódjon, így szűkületet vagy elzáródást okozzon. A koleszterin molekulák valamennyi sejtben, így a vérben is előfordulnak, azonban imsert "jó" változatuk is (HDL), amely védi az érrendszert.


Ha valakinek van kedve a többihez is rövid ismertetőt írni örömmel fogadjuk!
Eredeti oldal ITT található.
 

Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2013.10.12.