Háromszor nagyobb a túlélési esély Dániában


Egy friss tanulmány eredményei alapján ma háromszor nagyobb eséllyel éli túl egy dániai beteg a szívmegállást, mint tíz évvel ezelőtt.
 

Az eredmény egyértelműen az oktatásnak köszönhető - bár hangsúlyozni kell, hogy a sürgősségi ellátás terén is sokat fejlődtek. Hatalmas erőfeszítéseket tettek, hogy a lehető legtöbb állampolgárhoz eljuttassák az újraélesztési ismereteket. 2005 óta 150.000 (!) oktató eszközt juttattak el az iskolákba, az ott tanult ismereteket a jogosítvány megszerzésénél beszámítják. 2001-ben a laikusok által végzett újraélesztések aránya 22% volt, addig 2010-re ez az arány több, mint duplájára, 45%-ra emelkedett. A sikeres újraélesztéseket követően, a betegek 30 napos túlélési aránya 3,5%-ról 11%-ra nőtt, míg az egy éves túlélési arány 3%-ról 10%-ra emelkedett. Mindkét érték több, mint háromszorosa a tíz évvel korábbinak!

Szakmai szempontból elgondolkodtató azonban, hogy a dán oktatási rendszer az amerikai - hands-only - protokollt vette át, amely mellőzi a befúvásos lélegeztetést és csupán a mellkasi kompresszióra fókuszál.

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.10.10.