Drónon érkezik a defibrillátor


Pilóta nélküli repülőgépeket az 1960-as évek óta alkalmaz az Amerikai Hadsereg, ismertebb alkalmazásukra azonban csak az utóbbi években lehettünk figyelmesek. Ezek a drónok, a robotrepülővel ellentétben nem semmisülnek meg a bevetést követően, hanem ismételten bevethetők.

Továbbra is tartja magát az a tudományos feltételezés, hogy hirtelen szívhalál esetén a betegek egy része - ez az arány legalább 30% jelen vizsgálatok alapján - újraéleszthető lenne az első pár percben. Abban sincs változás, hogy a hirtelen szívhalál hátterében többségében egy elektromos ingerületvezetési zavar áll, melyre a legjobb megoldást a defibrillátor nyújtja.

De hogyan juttatható a leggyorsabban a helyszínre defibrillátor?
 

Stefen Riegebauer, osztrák egyetemi hallgató egy futurisztikus ötlettel állt elő. Építsék ki az országos defibrillátort szállító drón hálozatot. Az elképzelés szerint egy telefonos alkalmazás alkalmas lenne arra, hogy a közelben lévő, újraélesztésben jártas személyt riassza, miközben ő a helyszínre siet és elkezdi az újraélesztést a GPS koordináták alapján elindul párhuzamban a defibrillátort szállító drón és természetesen egy mentőegység.

Nos, a tesztüzemmód már működik! Természetesen némi finomítás még szükséges, de olyannyira célegyenesben van, hogy a Google szemüvegre is készítettek már hasonló alkalmazást.

ITT olvashatunk arról az alkalmazásról, amely riasztja a közelben lévő újraélesztőket.
Németországban már tesztelik a drónokat. Ld. ITT.
És még egy érdekes cikk ITT.

 

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2013.10.23.