Elsősegélyversenyek Európában


Elsősegélyversenyeket bemutató cikksorozatunk mai részében a brit, St. John Ambulance által szervezett versenyt mutatjuk be.

Az Egyesült Királyságban évente 140 ezer ember hal meg úgy, hogy életük feltehetően megmenthető lenne, ha valaki képes lenne hatékony segítséget nyújtani az adott helyzetben. A St. John Ambulance célkitűzése, hogy valamennyi angliai iskolának lehetőséget biztosítson az elsősegélynyújtás elsajáítására.
 

Számunkra talán érdekes, hogy a versenyt 7 és 15 év közötti korosztálynak hírdetik, mi alapvetően az 5-6. osztályosoknak szervezett versenytől is félünk kissé. Az említett korosztály két kategóriában - 7-11 éves, valamint 11 és 15 éves - méri össze tudását. További, hazai viszonylathoz képest érdekes, hogy  agyőztes csapat nyereménye az iskolai elsősegélyfelszerelést, azon belül is elsősorban az oktatási eszközöket gyarapítja - 750 font (kb. 260 ezer Ft) értékben, azaz a versenyzők gyakorlatilag semmilyen díjazásban nem részesülnek.

A tanulóknak regionális (körzeti) előselejtezőn kell először helytállniuk, majd a legjobbak kerülnek a nyár elején megrendezendő döntőbe. A verseny egyébként január közepén szokott indulni.

A szervezők által kiadott kézikönyv minden információt tartalmaz a versennyel kapcsolataban, különösen fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a verseny során egyetlen ellátási protokollt, az általuk közzé tetett fogadják el.


Témakörök

Junior kategória:
- asztma,
- állati harapások, csípések,
- kisebb és nagyobb vérzések,
- égés,
- fulladás, légúti akadály,
- beteggel történő kommunikáció,
- vészhelyzetek felismerése és megelőzése,
- elsődleges állapot felmérés,
- pozicionálás,
- végtagsérülések,
- mérgezések (de ennél közelebbit nem árulnak el).

Senior kategória (előbbieken felül):
- mellkasi fájdalom,
- áramütés,
- ájulás,
- újraélesztés,
- fejsérülés.

 
A verseny ingyenes, weboldala megtalálható ITT.