Más néven kolbászmérgezés egy ritka, ám annál veszélyesebb betegség.
Okok
A botulizmus nevű betegséget a Clostridium botulinum nevű baktérium okozza, mely egy botulotoxin nevű idegmérget termel. A toxin gátolja az idegrendszer és a mozgatóizmok működését, a legnagyobb veszélyt a légzőizmok bénulása okozza.
A kórokozónak két bejutási kapuja ismert:
- élelmiszer közvetítésével tápcsatornán át,
- sérülés következtében bőrön keresztül.
Különösen az étel (romlott étel) okozta fertőzés veszélyes, hisz ilyenkor több személy is mérgeződhet. Elsősorban a rosszul hőkezelt konzervekben, illetve névadója alapján a kolbászban szaporodhat fel a baktérium.
Tünetek
A tünetek általában a mérgezést követő 12-36 óra múlva jelentkeznek:
- száraz száj, ajkak és szájpadlás,
- nyelési és légzési nehézség,
- kettős látás,
- fejfájás,
- hányinger, hányás,
- hasfájás, hasmenés,
- előre haladt állapotban izombénulás, halál.
Elsősegély
1. Ügyeljen, hogy más ne fogyasztahasson a tüneteket okozó élelmiszerből!
2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse, vagy fektesse le!
3. Forduljon orvoshoz vagy hívjon mentőt!
Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz, ha:
a mérgezés gyanúja fennáll.
Megelőzés
A betegséget okozó baktérium hőérzékeny, így megfelelő hőkezeléssel valamennyi ételben inaktiválható. Állati eredetű konzervek esetén különösen fontos a lejárati dátum ellenőrzése. A házi disznóvágáskor ügyeljünk arra, hogy az állat egészséges legyen, a feldoglozáshoz használt eszközök tiszták legyenek, illetve a feldolgozásban résztvevő személyek is egészségesek legyenek. A földdel vagy béltartalommal szennyezett húsárút nem elegendő megmosni, lehetőség szerint ne használjuk már fel!
Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.02.02.