Agyi hűtés


Egyes sürgősségi kórképeknél, így a hirtelen szívhalál, a stroke és a traumás agysérülések esetében régóta ismert az agyi területek hűtésének jelentősége. A terápiás céllal kialakított hipotermia a kórházi ellátás során általánossá vált, azonban számos tanulmány támasztja alá, hogy a mielőbbi, így kórházi ellátás előtti (pre-hospitalis), elsősegélynyújtói alkalmazása kulcsszerepet tölt be az agykárosodás minimalizálása érdekében. 


Bizonyítékok

Az American Heart Association (AHA) 2010 óta számos kutatási eredményt publikált, melyek egyértelműen bizonyítják a korai, enyhe terápiás hűtés jelentőségét. A hűtésnél hangsúlyozzák a szelekítv agyi, azaz nem az egész testre, hanem elsősorban az agyra kiterjedő hűtés fontosságát.
 
"Minden 5 perc késlekedés a hipotermiás kezelés megkezdésében
3 %-kal növeli az agykárosodás esélyét!"
Itt a megoldás

nem meglepő módon hamar kifejlesztettek olyan eszközöket, amelyek a laikus ellátásban is használhatók és az agy szelektív hűtését eredményezik. Ezek közül az egyik leghatékonyabbnak az Excel Cryo nyakhűtő tekintendő. Az eszköz két részből áll, egy fix nyaki pántból és az abba helyezhető, cserélhető hűtőtasakból. A sérült nyakára helyezve azonnal elkezdi a nyaki ütőér (arteria carotis) hűtését. Az agy vérellátásáért felelős ér a többi érrel ellentétben hideg hatására nem összehúzódik, hanem ellenkezőleg tágul. A hűtőtasak hatására az agyi ütőéren átáramló vér elkezd lehülni, így a vizsgálatok azt mutatják, hogy kevesebb mint fél óra alatt, közel 2 Celsiussal csökkenti az agy hőmérsékletét, ezzel jelentősen csökkentev az agykárosodás lehetőségét.
 

Az eszköz a cserélhető hűtőtasakoknak köszönhetően egészen a kórházba kerülésig biztosítja a hűtést, hatását a felhelyezéstől számított tíz másodpercen belül megkezdi. Nem mellékes, hogy használata pofon egyszerű.
  

Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.02.19.