Kivérzéses sokk


Fogalma

Kivérzéses sokkon a vérveszteség következtében kialakuló keringés és/vagy légzés működési zavarát értjük.

A kivérzéses sokk további elnevezései: keringési sokk, sokk. Nem tévesztendő össze az érzelmi sokkos állapottal! A sokk mindig életveszélyes állapotnak tekintendő!
 

Oka

Vérzés kialakulhat a kültakarót ért mechanikai, hő vagy egyéb hatások következtében, belső szervek esetében részben mechanikai hatás, részben szervi megbetegedés állhat a hátterében.
 

Tünetek

A kivérzéses sokk tünetei igen különbözőek lehetnek. Egyes személyeknél csupán gyengeség, némi zavartság figyelhető meg, míg másoknál lényegesen markánsabb tünetek jelentkeznek. Sokkos állapotra utalhat:
 
  • sápadtság,
  • gyengeség,
  • szédülés,
  • hideg, nyirkos, verejtékes bőr,
  • száraz ajkak, nyelv,
  • szomjúság,
  • szédülés,
  • szapora és gyenge pulzus (eleinte),
  • szívtől távolabb, pl. csuklón alig vagy nem tapintható pulzus.
A további élettani paramétereket az alábbiakban tárgyaljuk.


A sokkos állapot felosztása

A sokkos állapot felosztására több lehetőség is kínálkozik, az egyik legszélesebb körben alkalmazott Hinshaw és Cox nevéhez fűződik, akik 1972-ben alkották meg osztályozási rendszerüket.


1. Hipovolémiás sokk

Az érrendszerben kialakuló folyadékvesztés következménye, melyet általában hideg, verejtékes bőr, gyors és felületes légzés kísér. Hipovolémiás sokkot nem csupán a vérzés, hanem a nagyobb kiterjedésű égés is okozhat (egyéb belgyógyászati rendellenességeket nem említve). Súlyosságát négy fokozatba sorolhatjuk.

Osztályozás Vérveszteség Pulzus Vérnyomás
I. <15% (0,75 l) enyhén emelkedett normális
II. 15-30% (0,75-1,5 l) magas (100-120) enyhén emelkedett, főként a diasztolés érték
III. 30-40% (1,5-2 l) magas (120) alacsony
IV. >40% (>2 l) magas (>120) alacsony, nagyon alacsony, mérhetetlen
Tintinalli, Judith E. (2010). Emergency Medicine:
A Comprehensive Study Guide (Emergency Medicine (Tintinalli))
.
New York: McGraw-Hill Companies.

2. Kardiális (szív eredetű) sokk

Elsősorban a szív pumpafunkciójának zavarára visszavezethető állapot, melyet gyenge vagy hiányzó pulzus, szívritmuszavar, gyakran emelkedett pulzusszám kísér.

 
3. Disztribúciós sokk

Kialakulása számos tényezőre vezethető vissza, lehet ideg- vagy hormonrendszeri, kialakíthatja anafilaxiás sokk (allergiás reakció), szeptikus sokk, vagy akár fertőzés is. Lefolyásának fő jellemzője a szervezet folyadék eloszlásának hirtelen megváltozása.


A sokkos állapot hatásai

A sokk következményeit leegyszerűsítve négy szakaszra lehet osztani.

1. Kezdeti szakasz: a sejtek oxigénellátása csökken, ennek hiányában tejsavas erjedés indul meg.

2. Ellensúlyozási szakasz: a szervrendszerek próbálnak reagálni az oxigénhiányra, a növekszik a légzésszám, ugyanakkor a légzés felületessé válik (hiperventilláció). A felszabaduló adrenalin és noradrenalin növelni próbálja a vérnyomást, ugyanakkor csökken a nem "létfontosságú" (gyomor, vese) szervek vérellátása, a szervezet az agy, a szív és a tüdő vérellátására próbál koncentrálni.

3. Progresszív szakasz: számos további biokémiai folyamat indul be a folyadékvesztés csökkentése érdekében, ezek többsége sejt szintjén játszódik le.

4. Végső fázis: a sikertelen kompenzációs események miatt a "létfontosságú" szervek (agy, szív, tüdő) károsodása nem kerülhető el és visszafordíthatatlan, a beteg túlélési esélyei minimálisak.


Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!

2. Nyugtassa meg és fektesse le a sérültet!

3. Alkalmazzon sokk-fektetést!  A sérült felsőteste vízszintes, lábait kb. 45-60 fokos szögben emelje fel!
Kizáró tényező lehet a medence- és gerincsérülés!

4. Hívjon mielőbb mentőt (104)!
 

 

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 Felhasznált irodalom

Guyton, Arthur; Hall, John (2006). "Chapter 24: Circulatory Shock and Physiology of Its Treatment". In Gruliow, Rebecca. Textbook of Medical Physiology (11th ed.). Philadelphia, Pennsylvania: Elsevier Inc. pp. 278–288. ISBN 0-7216-0240-1.

Kumar, Vinay; Abbas, Abul K.; Fausto, Nelson; & Mitchell, Richard N. (2007). Robbins Basic Pathology (8th ed.). Saunders Elsevier. pp. 102-103 ISBN 978-1-4160-2973-1

Irwin, Richard S.; Rippe, James M. (January 2003). Intensive Care Medicine. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia & London. ISBN 0-7817-3548-3.
 


Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.03.10., 2015.03.01., 2015.12.30.