Újraélesztési ismeretek a hazai lakosság körében 2014


Az Országos Elsősegély-ismereti Verseny 2014 keretében a versenyző csapatok bevonásával végeztünk nem reprezentatív felmérést. 1460 értékelhető válasz érkezett az alábbi megoszlásban.


A többség tanult újraélesztést
 
A válaszadók 68%-a válaszolta azt, hogy tanult már újraélesztést. A legmagasabb arány a 20 év alattiak körében volt (76%), ne feledjük, hogy elsősegélyversenyről van szó, így az említett mintavételi életkor jelentősen torzíthatja a felmérést. Legkisebb arányban (55%) az 50 év felettiek tanulták az újraélesztési ismereteket.


A válaszadók kevesebb, mint fele érzi úgy, hogy tudná is alkalmazni

Ennél a kérdéssornál is a fiatalabb, 20 év alatti válaszolók gondolják úgy, hogy tudnák alkalmazni a tanultakat, a megkérdezettek 56%-a érzi biztosnak tudását. Az összes válaszadó 46%-a tudná alkalmazni tudását a gyakorlatban, legalacsonyabb arányt ismét az 50 év feletti populációnál mértünk 33%.
 


A férfiak magabiztosabbak

Talán nem meglepő módon a férfiak minden korosztályban átlagosan 10%-kal többen válaszolták azt, hogy tudásukat gyakorlatban is tudja alkalmazni.

Ez nem is olyan rossz

Az eredmények akár bizakodásra is adhatnak okot, hisz más felmérések szerint a hazai lakosság 0,3-0,5%-a járatos csak az újraélesztésben. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a mintavétel feltehetően némiképp torzít, a korábban már említett elsősegélyverseny miatt nem kizárt, hogy a megkérdezettek többsége kapcsolatban álla segélynyújtással, sőt az egészségügyi dolgozók magasabb aránya is feltételezhető a mintában.

 

Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés: 2014.03.22.