Eszméletlenség


Fogalma

Az eszméletvesztés az ún. hypnoid (alvásra emlékeztető) tudatzavarok közé tartozik. A sérült nem ébreszthető, reflexei részlegesen vagy egyáltalán nem működnek.
 


Okok

Az eszméletvesztés sok mindenre visszavezethető, a leggyakoribb okok közé az alábbiak tartoznak:

- koponyát ért ütés,
- mérgezés (alkohol, gyógyszer, gáz, kábítószer stb.),
- elégtelen légzés,
- keringési zavar,
- vércukorszint jelentős csökkenése.


Tünetek

Egyes esetekben az eszméletvesztést panaszok előzik meg, míg más esetekben pillanatszerűen jelentkezik. Az agy működési zavara miatt a szervezet védekező mechanizmusai nem vagy csak csökkentett mértékben működnek, így például az összeesés következtében akár súlyos sérüléseket is szenvedhet. Ezért fontos, hogy  a gyengeségre, ájulásközeli érzésre, szédülésre panaszkodó személyt mielőbb fektessük le, hogy óvjuk az összeesésből adódó esetleges sérülésektől. Az eszméletlen ember az őt ért ingerekre (pl. megrázás, megszólítás) általában nem reagál, izomzata elernyedt. Bizonyos esetekben enyhe reakciókat láthatunk.

Légúti akadályra utaló tünetek:

  • váladék (vér, nyál, hányadék) csorgása a szájból,
  • hörgő légzés,
  • horkoló hang,
  • sípoló légzés.Fulladásveszély!

Az eszméletlen beteg reflexei, ahogy már említettük, teljesen vagy részlegesen hiányoznak. Ennek megfelelően a garatreflex is hibásan működik vagy működhet, amelynek következtében nyál vagy egyéb légúti akadály, akár a nyelv hátra csúszása miatt maga a nyelv is fulladást okozhat.


Elsősegély

Az eszméletlenség okának kiderítése egészségügyi feladat, még ha ismert is az ok, gyakran gyógyszeres vagy kórházi kezelést igényelhet, így a laikus segélynyújtó legfontosabb feladata a légútbiztosítás. A légútbiztosítás leghatékonyabb módja a stabil oldalfektetés, amely során a sérültet olyan pozícióba helyezzük, amelyben a legkisebb az esély, hogy légúti elzáródás következzen be. A mozgatás azonban néhány esetben nem javasolt, így például nyílt hasi sérülés során. 

A légútbiztosítás lehetőségei>>

 

Hívjon mentőt (112)!

Eszméletvesztés esetén mindig indokolt a mielőbbi mentőhívás (112)!


További teendők

Figyelje percenként a beteg légzését!
Óvja a sérültet a lehűléstől, használjon takarót vagy izolációs fóliát!

 


Szerző: Marsi Zoltán - tanár, elsősegély-szakoktató
Utolsó frissítés:
2022.12.10. (MZ)
2018.01.21.
2015.12.30. 

2013.02.17.
2013.01.05. 
2011.11.13.