Áramütés


Mindennapi életünk elképzelhetetlen elektromos berendezések nélkül: bármerre nézünk, mindenhol ott vannak. Vajon mindig kellő körültekintéssel használjuk őket? Vajon tudná, mit kell tenni áramütés esetén? Cikkünkben többek közt ezekre a kérdésekre próbálunk válaszolni.

 

Fogalma

Amikor az ember testén elektromos áram halad át, áramütésről beszélünk. 

Az elektromos áram többféleképpen csoportosítható, beszélhetünk egyenáramról (DC) és váltakozó áramról (AC), előbbi esetén a két pólus között kialakuló áram mindig egy irányba folyik, utóbbi esetén pedig az áram iránya és intenzitása periódusonként változik. Egyenáramot szolgáltatnak az akkumulátorok, a galvánelemek és a napelemek többek közt, míg váltakozó áramra leegyszerűbb példa a hálózati áramellátás. 

Az elektromos áram feloszható aszerint is, hogy mekkora munkavégzésre képes, ezt az értéket az elektromos feszültség adja meg, melynek a mértékegysége a volt (V). 1000 volt (1 kilovolt, 1 kV) alatt kisfeszültségről, afelett nagyfeszültségről beszélünk (helytelenül magas feszültségnek is nevezik). 


Okok

- Nem elég körültekintő eszközhasználat,
- víz és elektromosság érintkezése,
- szigetelés hibája,
- villámcsapás (egy villámcsapás nagyjából 30 millió voltos).


Tünetek

Az áramütés következményei különböző súlyosságúak lehetnek, ezt több tényező is befolyásolja. Pl.:

- egyen- vagy váltakozóáram okozta,
- feszültség nagysága,
- a sérült testében megtett út,
- a sérült testsúlya,
- a behatás időtartama,
- a belépési és kilépési pont helyzete.

Következményei:

- Áramütés érzése, zsibbadás, bizsergés, ijedtség, tudatzavar,
- égési sérülés (áramjegy), nyílt seb, ahol az ütés a testet éri, illetve ahol a föld felé távozik,
- izomgörcs, izom-összerándulás, hirtelen mozdulatlanság, törés, deformált testrész,
- görcsroham,
- légzészavar, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom,
- eszméletvesztés, keringésmegállás,
- kisgyermekek esetében, ha a szájukba vesznek egy elektromos zsinórt, előfordulhat sérülés az arcon, illetve égés a száj körül.


Elsősegély

1. Teremtse meg a biztonságot, veszély esetén ne közelítsen a sérülthöz! Használjon gumikesztyűt! Elsősorban a saját biztonságára figyeljen, semmiképp ne érjen a sérülthöz, amíg kapcsolatban van az áramforrással! Nagyfeszültség esetén NE közelítsen! Hívjon műszaki segítséget!

2. A test 60-70%-a vízből áll, így rendkívül jól vezeti az áramot. Ezért a legfontosabb, hogy a sérült mielőbb kikerüljön az áramkörből. Ha az áramot nem lehet lekapcsolni, alacsony feszültségnél megpróbálhatja szigetelő anyagra állva egy nem vezető tárggyal (pl. fa, műanyag) kilökni az illetőt az áramkörből (ez azonban a segélynyújtóra veszélyes lehet).

3. Amennyiben a sérült és az áramforrás kapcsolatát nem tudja megszakítani, hívjon azonnal mentőt és műszaki mentést!

4. Miután meggyőződött róla, hogy a sérülthöz biztonsággal hozzá lehet érni, vizsgálja meg a reakciókészségét! Ha nem szükséges, ne mozgassa őt!

5. Eszméletén lévő sérültnél keressen a bőrön égést, nyílt sebet. Ha talált áramjegyet, hűtse, fertőtlenítse, majd kötözze be!

6. Eszméletlenség esetén vizsgálja meg a légzést, annak hiányában pedig kezdje meg az újraélesztést!


Hívjon mentőt (104 / 112) vagy forduljon orvoshoz, ha:

- az áramütés után tünetek jelentkeznek,
- az eszméletén lévő sérült tünetei rosszabbodnak, nem javulnak,
- a sérült eszméletét vesztette,
- légzése leállt,
- szükségesnek tartja.


Megelőzés

Körültekintő eszközhasználattal a munkahelyeken és otthon gyakran megelőzhető lenne a baj, a kisebb elektromos balesetek azonban gyakoriak. Amit mindenképp érdemes megtenni:

- A használatba vett villamos berendezések csatlakozó aljzatai (konnektorok), szabványosan legyenek leföldelve. A szabványos földelés hatására a meghibásodott (testzárlatos) berendezések nem tudnak balesetet okozni. A meghibásodás esetén az áramkörbe beépített védelem (kismegszakító, biztosító) megszakítja az áramkőrt.
- Leszakadt vezetékektől maradjon távol, észlelése esetén azonnal értesítse a hatósági szervek valamelyikét: áramszolgáltatót, tűzoltóságot,rendőrséget.
- Ne nyúljon elektromos kapcsolókhoz vizes kézzel, illetve amikor a teste vízzel érintkezik!
- A régi, öreg vezetékeket, zsinórokat cserélje ki!
- Főleg kisgyermekes lakásokban érdemes műanyag védelmi dugókat helyezni a konnektorokba.
- Ha elektromos készüléke elromlik és nincs ilyen irányú végzettsége akkor javítást ne végezzen, azonnal forduljon szakemberhez!
- A villamos berendezéseinek működését, a villamos hálózatát időközönként villamos szakemberrel ellenőriztesse a biztonságos üzemeltetés érdekében!


Villámcsapás elkerülése

- Figyeljen az időjárás-előrejelzésre!
- Vihar esetén meneküljön fedett helyre! Ha nincs a közelben épület, akkor az autóban is biztonságosabb, mint a szabadban.
- Kerülje a fákat, nyílt vizeket, fém tárgyakat, illetve dombokat, magas helyeket. Menjen minél mélyebb pontra, feküdjön le a földre úgy, hogy feje érintkezzen a talajjal!

 

Köszönjük, hogy tiszteletben tartja a szerzői jogokat és hivatkozás nélkül nem vesz át tartalmat!

 

 


Utolsó frissítés:
2022.01.08. (MZ)
2016.03.05. (MZ)
2014.08.18. (MZ)
2014.03.03. (MZ)
2013.01.05. (KK)
2011.11.16. (KK, MZ)