Hosszú utazás veszélyei


Több évtizede ismert az a tény, hogy a hosszú repülőutakat követőennéhány utas tüdőembóliában meghal. A jelenséget számos kutatócsoport vizsgálta, nem kevés ellentmondással, így a közelmúltban egy amerikai orvoscsoportot alaposan utánajárt a vizsgálati eredményeknek és a jelenségnek. Egyértelműen megállapították, hogy a hosszan tartó ülés jelentősen növelheti a mélyvénás trombózis kialakulásának lehetőségét. Minden újabb kétórányi ülés 18%-kal, a repülőn történő ülés 26%-kal növeli a trombózis előfordulásának esélyét. 
 


Mi is az a trombózis?

A trombózis egy spontán kialakuló vérrögöt (trombus) jelent, mely a szervezet vénáiban keletkezik. Ha a trombus a kialakulás helyén okoz érelzáródást trombózisról, ha a véráramban rövidebb-hosszabb ideig keringve a keletkezési helyétől távolabb alakítja ki az elzáródást embóliáról beszélünk.
 
 
Milyen tényezők járulnak hozzá a kialakulásához?

Elsődleges okoknak a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői tekinthetők, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy – leegyszerűsítve – az erek falán kisebb-nagyobb elváltozások (pl. érelmeszesedés) alakuljanak ki, melyek a vérben keringő vérlemezkék összetapadását, azaz a vérrögképződést elősegítik.

Normál körülmények között, a mozgás, a járkálás közben az alsó végtag vénáiban intenzívebb a véráramlás. A huzamosabb ideig történő mozdulatlanság (egy helyben ülés) a véráramlás lassulását, vérpangást alakíthat ki, amely kifejezett melegágya a vérrögképződésnek. Legnagyobb kockázatot a 6 órát meghaladó ülés jelenti, illetve a már korábban említett visszeres alsó végtag.

Kiemelendő az a tény is, hogy nem csupán a szigorú egészséges életmódot hanyagolók veszélyeztetettek, hanem azok is, akik maximális egészségre törekednek, hisz a trombózis kialakulásának jelentős genetikai háttere is van. Ugyanakkor jelentősebb veszélyben vannak a visszértágulatban szenvedők.


Milyen tünetei vannak a trombózisnak?

Kifejezetten az alsó végtagot érintő mélyvénás trombózis tüneteit emeljük ki, bár az egyéb helyen kialakulók tünetei sem térnek el jelentősen. Olykor teljesen tünetmentesen alakul ki, ez az esetek közel felét jelentheti. Leggyakoribb tünetek közé a fájdalom (izomláz jellegű), a testrész megduzzadása és melegsége tartozik. Ritkábban kísérheti rossz közérzet, légzési nehézség, légszomj, melyhez akár köhögés, akár mellkasi fájdalom is társulhat. A keringési zavar miatt szédülés, émelygés és ájulás jelentkezhet.
 

Hogyan előzhetjük meg?

Három alapelv:

1. Bőséges folyadékbevitel
2. Séta
3. Alsó végtag tornáztatása

Hosszabb utak során különösen fordítsunk figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre, kétóránként legalább fél liter ásványvíz fogyasszunk el. Legfeljebb kétóránként (lehet sűrűbben is) álljunk fel és sétáljunk legalább 5 percet. Óránként végezzünk lábtornát, ebben segíthetnek az alábbi videók.
Szerző: Marsi Zoltán
Utolsó frissítés: 2014.06.28.